Ілюстрація REUTERS

Глобальна економіка занурилася в рецесію, як мінімум не меншу, ніж у 2009 році, заявила директор-розпорядник Міжнародного валютного фонду (МВФ) Крісталіна Георгієва.

Читайте такожУ Нацбанку впевнені, що нова програма з МВФ дозволить Україні пережити кризу без стресів

«Спад на 2020 рік очікується досить глибоким», — сказала голова МВФ під час брифінгу, попередивши, що відновлення у 2021 році може початися лише в тому разі, якщо вдасться стримати поширення коронавірусної інфекції COVID-19, передає РБК.

Відео дня

Особливу загрозу Георгієва бачить у можливості виникнення хвилі банкрутств і скорочення робочих місць, яка може не тільки підірвати здатність економіки до відновлення, але і зруйнувати саму основу суспільства.

У зв'язку з цим голова МВФ закликала всі країни «агресивно» протидіяти поширенню хвороби й надавати підтримку економіці, щоб скоротити термін глобальної рецесії та не допустити надто глибокого падіння.

За словами Георгієвої, у МВФ вже зафіксували небувалий сплеск запитів на надання в екстреному порядку фінансування, такі запити вже подали близько 80 країн, хоча досі МВФ ніколи не розглядав більше декількох запитів в один і той же час.

«Ми бачимо широкий спектр проблем, що виникають на ринках, що розвиваються: поширення вірусу, зупинка економіки, відтік капіталу і — для експортерів сировини — ціновий шок», — зазначила Георгієва. За її словами, багато країн з ринком, що формується зіткнулися з проблемами через скорочення надходжень валюти, які забезпечував приплив туристів, а також експорт окремих товарів. Сукупну потребу ринків у фінансуванні голова МВФ оцінила в $2,5 трлн. За рахунок власних ресурсів забезпечити її ці країни не зможуть, попередила Георгієва.

У п'ятницю, 27 березня, було опубліковано також спільну заяву Георгієвої з головою Міжнародного валютно-фінансового комітету Лесетджей Кганйаго.

«Ми знаходимося в безпрецедентній ситуації, коли глобальна пандемія у сфері охорони здоров'я перетворилася на економічну і фінансову кризу. В умовах раптового припинення економічної активності світовий обсяг виробництва скоротиться у 2020 році», — наголошувалося в документі.

У заяві також зазначалося, що МВФ готовий використовувати свій фінансовий потенціал в розмірі $1 трлн для підтримки держав-членів.