Фото НБУ

Зазначена норма міститься в постанові правління НБУ №581.

Постановою регулятор продовжує до 4 вересня вимогу щодо обов'язкового продажу експортерами 75% валютної виручки, обмеження по 90-денного граничному терміну експортно-імпортних розрахунків.

Згідно з постановою, з 4 вересня вимога щодо обов'язкового продажу валютної виручки не поширюватиметься на кошти, повернуті за ініціативою іноземного банку в дводенний термін.

Відео дня

Читайте такожНацбанк найближчим часом знизить граничну суму готівкових розрахунків втричі

Регулятор дозволив при покупці клієнтами банків іноземної валюти не враховувати залишки коштів на їхніх рахунках у валюті третьої групи Класифікатора іноземних валют та банківських металів, що дозволить клієнтам, які мають на рахунках залишки неконвертованих валют купувати іноземну валюту.

Документом також дозволяється уповноваженим банкам знімати з контролю експортні операції клієнтів, якщо вони надали документальне підтвердження про припинення зобов'язань шляхом заліку зустрічних вимог у валютах, які не підлягають обов'язковому продажу. Сума таких зобов'язань не повинна перевищувати 0,5 млн дол. за одним контрактом.

Читайте такожНацбанк пояснює уповільнення інфляції стабільністю на валютному ринку

Також НБУ скасував вимогу про обов'язкове подання в пакеті документів для покупки або переказу іноземної валюти довідки з Державної фіскальної служби, яка свідчить про відсутність заборгованості зі сплати податків, що полегшить роботу компаній-імпортерів.

У той же час НБУ ввів заборону на купівлю валюти для розрахунків за імпорт продукції, митне оформлення якої було здійснено до 1 січня 2014 року в разі заміни боржника та / або кредитора у зобов'язанні за контрактом. Компанії-резиденти повинні будуть в такому випадку виконувати такі зобов'язання за рахунок власних коштів в іноземній валюті. Вимога не поширюється на життєво необхідні товари.

Читайте такожНацбанк збільшив суму зняття готівкової валюти за депозитами

Як повідомляв УНІАН, введені обмеження НБУ були покликані стабілізувати відтік вкладів з банківської системи і зупинити стрімку девальвацію гривні, яка з моменту переходу НБУ до гнучкого курсоутворення на валютному ринку за 2014 рік і два місяці 2015року знецінилася до долара США за офіційним курсом в 3,8 рази до нового історичного мінімуму на рівні 30,01 грн/дол.

Після введення Нацбанком обмежень і отримання першого траншу Міжнародного валютного фонду в рамках нової програми, гривня менш ніж за два тижні зміцнилася і коливається в межах 20,5-23,5 грн/дол. протягом останніх шести місяців.