Настрої генеральних директорів, в цілому, дещо погіршилися / фото УНІАН Володимир Гонтар

Кількість представників бізнес-середовища, які вважають, що в Україні сприятливий інвестиційний клімат, зменшилася майже вдвічі - до 7% з 13% згідно з попереднім опитуванням шість місяців тому.

Про це свідчать результати нової хвилі експертного дослідження, проведеного Європейською Бізнес Асоціацією.

Читайте такожШмигаль розповів, на який обсяг іноземних інвестицій можна розраховувати цього року

Відео дня

"Настрої генеральних директорів, в цілому, дещо погіршилися. Відсоток СЕО (головний виконавчий директор - УНІАН), які вважають поточний інвестиційний клімат несприятливим, залишається незмінним – 58%. Ще 35% респондентів оцінили інвестклімат нейтрально. А кількість респондентів, які дали позитивну оцінку, зменшилася майже вдвічі – з 13% півроку тому до нинішніх 7%", - йдеться в повідомленні.

Відзначається, що оцінка піврічної динаміки інвестклімату також погіршилася. Зараз 29% опитаних спостерігають негативну динаміку (раніше таких було 15%), хоча більшість - 57% вважають, що істотних змін не відбулося. І тільки 14% вважають, що бізнес-клімат покращився, тоді як півроку тому про позитивну тенденцію говорили 32% респондентів.

Директори також погіршили традиційно найвищу оцінку серед складових індексу - прогнози розвитку інвестклімату в найближчі півроку. Більшість, а це 55%, все ще вважають, що інвестклімат залишиться незмінним в 1-му півріччі 2022. А ось 32% очікують подальшого погіршення ситуації (раніше таких було 17%). І тільки 13% очікують поліпшення інвестклімату в найближчі півроку (раніше – 25%).

Втім, кожен п'ятий - 19% всіх опитаних вважають, що новим компаніям буде вигідно інвестувати в Україну протягом найближчих 6 місяців. Водночас зросла кількість респондентів, які з цим не погоджуються – з 35% до 44%. Решта 37% опитаних коливаються.

Приблизно 45% директорів стверджують, що досі відчувають вплив пандемії на роботу своєї компанії. Зокрема, найбільше скаржаться на падіння попиту і доходів, тимчасову непрацездатність працівників, дефіцит персоналу і психологічну втому, негативний вплив на підрядників і партнерів.

Серед інших перепон розвитку інвестклімату директора називають геополітичну напруженість, енергетичну кризу, недосконале Державне управління, стагнацію реформ, складну податкову систему, постійні ротації в уряді та інше. Серед позитиву бізнес-лідери виділяють співпрацю з МВФ і стабільний валютний курс, диджиталізацію державних послуг, валютне регулювання, запуск ринку землі та реформу містобудування.

На думку топ-менеджерів, поліпшення інвестиційного клімату можна домогтися шляхом впровадження судової реформи, боротьби з корупцією, контрабандою, тіньовою економікою і тіньовою зайнятістю, усунення геополітичних загроз, передбачуваних і прозорих умов для роботи бізнесу, спрощення оподаткування та Зменшення бюрократії, прискорення вакцинації.

В цілому інтегральний показник індексу інвестиційної привабливості в другій половині 2021 року склав 2,73 бала з 5-ти можливих (півроку тому індекс становив 2,84 балів).

Стратегія економічного розвитку:

Кабінет Міністрів затвердив стратегію економічного розвитку України до 2030 року, згідно з якою з 2025 року планується залучати щорічно не менше 15 мільярдів доларів іноземних інвестицій.

Шмигаль очікує, що цього року рівень прямих іноземних інвестицій в Україну перевищить 6,5 млрд грн.

Раніше прем'єр-міністр Денис Шмигаль повідомив, що в Україні за III кварталу 2021 року зафіксовано "рекордний рівень" прямих іноземних інвестицій за останні роки - 4,8 млрд доларів. За його словами, при цьому за весь 2017 рік було 3,7 млрд доларів, а за весь 2018 - 4,5 млрд доларів.

14 грудня 2021 року Шмигаль заявив, що обсяг залучених прямих іноземних інвестицій в Україну за результатами 2021 року може досягти 6,5 млрд дол.