27 жовтня у Фонді держмайна з аукціону був проданий завод «Більшовик» / фото УНІАН, Віктор Ковальчук

Сума, за яку був проданий Перший київський машинобудівний завод (екс-"Більшовик"), адекватна і відповідає стану об'єкта, поточним макроекономічним умовам і майбутнім вкладенням, які потрібно зробити інвестору. 

Про це написав голова Фонду державного майна Дмитро Сенниченко у своїй колонці на "Економічній правді".

"Як відомо, завод "Більшовик" було продано за 1,4 млрд гривень. Найпопулярніше питання, яке я чув останніми днями зокрема від людей, максимально далеких від девелопменту — "А чи не замало це?". Друге за популярністю: "А чому так близько до стартової ціни?". Насамперед, стартову ціну знято не зі стелі. Вона була визначена зовнішнім експертом, одним із найбільш репутабельних світових інвестиційних радників KPMG. З урахуванням боргу заводу, близько 650 млн грн (біля 500 млн грн боргів та 150 млн грн пені та штрафів), який має покрити покупець протягом 6 місяців, ціна активу на початок торгів вже становила більше 2 млн дол. за 1 га території заводу", - пояснив Дмитро Сенниченко. 

Відео дня

За його словами, переможець отримав збиткове підприємство із застарілим обладнанням та численні зобов’язання. Також Сенниченко наголосив на особливих обтяженнях – судових позовах щодо відновлення права власності на 5 будівель, незаконно відчужених на СЕТАМ через виконавче провадження.

"Еквівалент 23 000 дол. за сотку НЕОФОРМЛЕНОЇ ЗЕМЛІ на праві постійного користування та з призначенням "землі промисловості" — це не просто високий показник. Він серйозно перевищує аналогічні угоди щодо співставних державних об'єктів, які в недалекому минулому переходили із державної у приватну власність", - додав Сенниченко. 

Голова ФДМУ зазначив, що два десятки років долею підприємства ніхто не переймався, а тепер заговорили про незамінність та стратегічність заводу і необхідність збереження виробництва. Натомість продаж колишнього "Більшовика" - це шанс на майбутнє великого державного активу.

"Враховуючи, що приватизаційні вимоги до інвестора прописали безальтернативно та юридично грамотно, цей шанс можна трактувати як гарантії… Ця угода є знаковою не тільки економічно, а й стратегічно. Велику приватизацію в Україні розблоковано", - підсумував Дмитро Сенниченко.

Нагадаємо, 27 жовтня у Фонді держмайна з аукціону був проданий Перший київський машинобудівний завод (екс-"Більшовик"). Власником став консорціум інвесторів у складі компаній А Девелопмент Олексія Баранова та UDP Андрія Іванова. Цей продаж став першим крупним об’єктом з переліку Великої приватизації за 15 років – з моменту продажу меткомбінату "Криворіжсталь" у 2004 році.