Фото ua.depositphotos.com

Банківська спільнота побоюється, що законодавче регулювання розміру інтерчейндж і комісії за еквайринг зумовить значне уповільнення розвитку cashless-економіки та згортання мережі безготівкових розрахунків в України (законопроєкти №4178, №4178-1, №4364).

Про це повідомила на своїй сторінці у Facebook виконавча директорка Незалежної асоціації банків України Олена Коробкова.

Читайте такожДержава має обмежити монопольне становище міжнародних платіжних систем – експертЗа її словами, завдяки цій комісії клієнти можуть безкоштовно отримати картку та користуватися нею. Також, як зазначається у повідомленні, за рахунок доходу від інтерчейндж банки фінансують різні програми лояльності. Наприклад, кешбеки чи так звані пільгові періоди користування кредитними коштами на картці.

Відео дня

«Інколи ми на картці «заходимо в мінус». Трапляється. І банки дають нам пільговий період для «погашення» цього мінуса. Без відсотків. Зручно і для багатьох українців, з огляду на наші реалії, потрібно. Або кешбек. Приємно, чи не так? Тільки про те, що всі ці послуги потребують витрат банків, ми не задумуємося. Наразі в нас є ризик усі ці «бонуси» втратити. І повернутися до «готівкових» 90-х. Зі старою проблемою «а де тут банкомат поблизу, бо треба зняти гроші». Між іншим, із картки, яку, ймовірно, вам видаватимуть платно», – йдеться в дописі.

Своєю чергою, банківська спільнота готова добровільно поступово зменшувати комісію інтерчейндж в Україні. Пропонується, що з липня 2021 року її розмір не перевищуватиме 1.20%, з липня 2022-го – 1.00%, а з  2023 року – 0.90%. Відповідний лист уже направлено до Офісу Президента України.