НБУ встановив облікову ставку на рівні 16% / фото УНІАН

Правління Національного банку України ухвалило рішення з 27 жовтня встановити облікову ставку на рівні 16%, знизивши її з 20%.

"Правління Національного банку України ухвалило рішення з 27 жовтня 2023 року встановити облікову ставку на рівні 16%, зрівнявши її зі ставкою за депозитними сертифікатами овернайт. У такий спосіб Національний банк модернізує свій операційний дизайн монетарної політики за системою "нижньої межі", - сказав голова НБУ Андрій Пишний на брифінгу.

Він зазначив, що утримання незмінними ставок за операціями НБУ з банками наразі узгоджується з необхідністю збереження привабливості гривневих інструментів, що важливо для забезпечення помірної інфляції та курсової стійкості.

Відео дня

Також Пишний повідомив, що за умови відсутності ознак погіршення балансу ризиків, а також успішної адаптації учасників ринку до нового валютного режиму НБУ бачить можливість додаткового зниження облікової ставки на найближчому засіданні. 

"Водночас очікувана траєкторія інфляції та плани щодо подальших кроків з валютної лібералізації обмежують простір для пом'якшення процентної політики у наступному році. Повернення до циклу зниження облікової ставки в 2024 році стане можливим лише в разі суттєвого зниження ризиків для курсової стійкості та інфляційної динаміки", - сказав Пишний.

Ключова ставка

У вересні Правління Національного банку ухвалило рішення знизити облікову ставку з 22% до 20%, чому сприяли подальше сповільнення інфляції та спроможність НБУ забезпечувати курсову стійкість.

У липні Національний банк вперше з червня 2022 року знизив облікову ставку з 25% до 22%. 

Облікова ставка - монетарний інструмент, який визначає відсоток, під який Національний банк надає кредити банкам. Від цього залежать відсотки, під які банки будуть надавати кредити і депозити населенню та бізнесу. За допомогою облікової ставки Нацбанк намагається впливати на інфляцію.

Вас також можуть зацікавити новини: