Ілюстрація REUTERS

Реформа банківського сектора значно посилила стійкість банків, тому більшість установ зможуть уникнути необхідності в збільшенні капіталу, а після виходу із загальнонаціонального карантину ключовим завданням банків стане підтримання економічного відновлення країни.

Читайте такожГолова Нацбанку: економіка впаде на 5%, але зросте в наступні роки

Про це повідомляється в релізі Національного банку за даними огляду банківського сектора, опублікованому на сайті регулятора.

Відео дня

У релізі повідомляється, що введені через пандемію карантинні заходи помітно вплинули на роботу банківського сектора, зокрема, на динаміку залучення депозитів, кредитування і прибутковість учасників ринку. Національний банк істотно пом'якшив вимоги до банків і розширив можливості з безперебійного підтримання ліквідності, проте умови їх роботи залишаться складними в наступні місяці через погіршення якості портфеля, зростання ризиків і зменшення попиту на послуги.

Відзначається, що в першому кварталі чисті гривневі кредити бізнесу зросли на 3,6%. Зокрема, в березні - майже на 9%.

«Зростання гривневих кредитів сталося через сезонність і бажання бізнесу зменшити зобов'язання за валютними кредитами на тлі девальваційних очікувань. Загалом валютні кредити скоротилися за квартал майже на 7%, частково через конвертацію в гривневі. Зниження в першому кварталі облікової ставки стимулювало і здешевлення гривневих кредитів для бізнесу до 13,9% річних», - повідомляється в релізі.

Чисті гривневі кредити населення зросли в січні-березні на 3,2%, а в річному вимірі зростання становило 26,6%. Темпи зростання кредитів населення в першому кварталі сповільнилися через зниження попиту з боку позичальників і зростання ризиків для кредиторів на тлі карантинних заходів, а ставки зберігалися на рівні близько 34% річних.

«Частка непрацюючих кредитів зросла на 0,6%, до 48,9%. Вперше з початку 2017 року зросла частка непрацюючих кредитів у позиках, виданих населенню, але в основному через ефект девальвації», - зазначається в огляді.

Що стосується депозитів, то, за даними огляду НБУ, у першому кварталі, попри відтік у другій половині березня, гривневі вклади населення зросли на 4,4% за квартал, або на 18,5% в річному вимірі. Валютні вклади населення зросли на 14,5%, а їх обсяг за квартал майже не змінився.

«Гривневі вклади бізнесу за квартал скоротилися на 6,4%, а валютні - зросли на 2,4% в доларовому еквіваленті через уповільнення господарської діяльності у березні та переведення гривневих вкладів у валюту. У січні-лютому банки знижували ставки за депозитами, реагуючи на пом'якшення монетарної політики, але з початком загальнонаціонального карантину зниження ставок призупинили, щоб утримати депозити», - йдеться в релізі.

Як повідомляв УНІАН, раніше НБУ заявив про те, що найбільшого потрясіння українська економіка зазнає у другому кварталі 2020 року.

За прогнозом НБУ, у квітні-червні економіка скоротиться на 11% в річному вираженні, рівень безробіття зросте до майже 12% у сезонно скоригованому вираженні, а зростання зарплат призупиниться.