НБУ: курс формується завдяки багатьом факторам / фото УНІАН

Метою Національного банку України є підтримка низької і стабільної інфляції, а не утримання курсу гривні на певному рівні. Про це заявив заступник голови НБУ Олег Чурій під час брифінгу.

Читайте такожСвітовий банк прогнозує різке падіння грошових переказів від трудових мігрантів

«У нас політика плаваючого курсоутворення, курс формується ринком. У Нацбанку безумовно є прогнози щодо курсу, але ми їх не публікуємо, бо ці прогнози можуть сприйматися як мета. Разом з тим мета НБУ - низька і стабільна інфляція, а не утримання курсу на якомусь певному рівні», - сказав Чурій.

Відео дня

Заступник голови НБУ зазначив, що за останній час відбулося багато подій, які впливатимуть на курс різноспрямовано. Зокрема, як один з таких чинників він назвав зменшення експорту, яке відбулося одночасно зі зменшенням імпорту.

«Зменшився також споживчий попит, є також певні руху на ринку капіталу, і не тільки в Україні, а й у світі, що безперечно впливає на ситуацію на валютному ринку і на курсову динаміку», - сказав заступник голови Нацбанку.

Коментуючи обвал цін на нафту і його вплив на курс, Чурій зазначив, що курс формується завдяки багатьом чинникам, і один з них - це ціни на енергоносії, але потрібно також враховувати динаміку інших чинників.

«З іншого боку, також є дуже багато невизначеності щодо подальшої динаміки розвитку світової економіки. Ми бачимо зменшення попиту не лише в Україні, а й в інших країнах світу, що буде негативно впливати на попит на товари українського експорту», - сказав Чурій.

Заступник голови НБУ також зазначив, що є і позитивна сторона, адже більша частина українського експорту - майже 50% - це продовольство, продукти агропромислового сектору.

«Ми бачимо сьогодні, що щодо них динаміка не така негативна, як по енергоносіях, наприклад. Це підтримуватиме прихід валютного виторгу на наш ринок і таким чином створюватиме пропозицію валюти», - наголосив Чурій.

Як повідомляв УНІАН, за прогнозами НБУ, українська економіка внаслідок карантинних обмежень для подолання пандемії і глобальної кризи скоротиться на 5% у 2020 році, але відновить зростання на рівні близько 4% в наступні роки.