Ілюстрація REUTERS

Пандемія коронавірусу в Європі посилила фінансову уразливість, породивши загрозу нових криз у майбутньому на тлі зростання рівня боргу і проблем банків, повідомив у вівторок Європейський центральний банк.

Читайте такожЕкономіка Німеччини переживає найбільший обвал з часів фінансової кризи

Економіка єврозони, як очікується, скоротиться приблизно на 10% цього року, і уряди прийняли ряд заходів, щоб обмежити збиток, але є більш довгострокові наслідки, і деякі країни можуть відчувати труднощі з виплатою боргів, що збільшує ризик їх виходу з єврозони, долав ЄЦБ.

Відео дня

Компанії з високим рівнем боргу також можуть не впоратися, в той час як наднизька рентабельність банків і зростаючий ризик корекції ринку нерухомості вносять свій внесок у спектр потенційних проблем, йдеться у звіті ЄЦБ про фінансову стабільність, передає Рейтер.

"Попри те, що темпи поширення інфекції падають у багатьох країнах, вплив на економіку і ринки виявив і збільшив наявну уразливість для фінансової стабільності єврозони", - йдеться в повідомленні ЄЦБ.

Сукупний державний борг країн єврозони цього року може перевищити 100% ВВП, що значно вище рівня боргової кризи, і може наблизитися до 160% в Італії, яка вже стикається зі зростаючими ставками ринку на те, що країні доведеться покинути єврозону.

"Якщо заходи, вжиті на національному чи європейському рівні, будуть визнані недостатніми для збереження прийнятності боргу, ринкова оцінка ризику деномінації може ще більше зрости", - додав ЄЦБ.

Як повідомляв УНІАН, за пандемії COVID-19 Міжнародний валютний фонд (МВФ) прогнозує найбільший обвал світової економіки з часів Великої депресії 1929-1933 років.