Ілюстрація REUTERS

Кредитні канікули для позичальників повністю або частково ввели 30 українських банків, в рамках підтримки на період карантину, запровадженого владою в рамках заходів для протидії поширенню коронавірусу, повідомили в Національному банку України (НБУ).

Читайте такожВВП впаде на 4,2%: Мінекономіки оприлюднило прогноз щодо наслідків пандемії

"Ми проаналізували публічні пропозиції на сайтах банків. За нашими даними, кредитні канікули повністю або частково ввели 30 банків. Тобто більшість банків, що активно працюють з населенням", - сказано в повідомленні НБУ на сторінці в соцмережі Facebook.

Відео дня

Також повідомляється, що дану опцію впровадили та більшість банків, які активно кредитують населення або малий бізнес.

"Є банки, що працюють виключно з великим бізнесом. Такі банки в індивідуальному порядку опрацьовують питання кредитних канікул з клієнтами", - наголошується в повідомленні.

Також в НБУ наголосили, що кредитні канікули означають відстрочку боргу на період карантину, а не його списання, яка може стосуватися сплати основної суми кредиту та нарахованих відсотків в залежності від пропозиції банку.

Крім того, регулятор відзначає, що про кредитні канікули і реструктуризації боргу потрібно домовитися безпосередньо з банком, зокрема, про менших платежах і продовження терміну кредиту.

"Національний банк у своїх рекомендаціях заохотив банки йти назустріч клієнтам, а саме здійснювати реструктуризації за кредитами. Однак банки можуть діяти на свій розсуд, адже закон забороняє лише нараховувати штрафи за споживчими кредитами та підвищувати ставки до кінця квітня. Як заохочення Національний банк дозволив банкам не визнавати дефолтними кредити, які будуть реструктуризовані до кінця вересня цього року", - додали в НБУ.

Як повідомляв УНІАН, за інформацією НБУ, українська економіка і банківська система досить спокійно пережили перший місяць карантинних заходів, введених в Україні для боротьби з коронавірусом.

Близько 70-75% відділень банків і понад 95% банкоматів продовжують працювати в штатному режимі, а всі послуги доступні в онлайн-режимі.