Борщагівський хіміко-фармацевтичний завод опинився в центрі конфліктів / фото bcpp.com.ua

Ще у 1990-х Борщагівський хіміко-фармацевтичний завод входив до топ-3 виробників фармпрепаратів в Україні, але з того часу, як його власниками стали представники родини Беспальків, завод планомірно втрачав свої ринкові позиції і за підсумками 2020 року накопичив вже 383 млн гривень незавершених інвестицій.

Про численні скандали і кримінальні справи проти сім'ї Беспальків, які тягнуть БХФЗ на дно ринку, йдеться у матеріалі РБК-Україна.

У 1994 році було створено американо-українське СП АТЗТ БХФЗ, розповідається в матеріалі. Через рік Микола Беспалько і його дружина Людмила створили нову компанію зі схожою назвою - ТОВ "Науково-виробничий центр" Борщагівський хіміко-фармацевтичний завод" (НТЦ БХФЗ), провели додаткову емісію акцій україно-американського СП, і всі нові акції купила" НТЦ БХФЗ".

Відео дня

У 1997 році СП було визнано банкрутом, продовжують автори матеріалу. Американським інвесторам не допомогло навіть втручання Леоніда Кучми і віце-президента США Альберта Гора.

Але після того, як в конфлікті на стороні Беспальків виступив мер Києва Олександр Омельченко, близько 30% акцій ТОВ "НТЦ БХФЗ" були передані у власність місту. Правда, дивідендів столична влада від Беспальків жодного разу не отримала, тому в 2012 році 29,95% БХФЗ були виставлені на продаж. Покупець знайшовся тільки в 2015. Ним стала фармацевтична компанія "Дарниця".

"Дарниця" повела себе як повноправний акціонер і заявила права на участь у керуючих органах і в фінансовому контролі БХФЗ. Замовлений "Дарницею" незалежний аудит БХФЗ, який був проведений компанією Kreston, встановив, що фармсировину БХФЗ купує у маловідомої німецької компанії "Фармаплант Фабрікейшн Кемішер Продакт Гмбх", яка, своєю чергою, платить 30% англійській компанії "Метабей Імпорт / Експорт Лтд" за "послуги зі сприяння в укладенні контрактів з країнами Східної Європи".

Власником "Метабей" виявилася дочка Беспальків, Ірина Ржепецька.

"Таким чином тільки в 2016-2017 роках до Ржепецької пішли майже 7 млн ​​доларів грошей БХФЗ", - пише РБК-Україна.

Позови на цю суму розглядаються в судах Швейцарії, Німеччини та України, а Англійський суд вже наклав арешт на рахунок фірми Ржепецької в розмірі 6,8 млн доларів США.

В результаті, до кримінальної відповідальності можуть бути притягнуті не лише члени сім'ї Беспальків, але й топ-менеджмент компанії, який допустив створення фірми-прокладки, йдеться в матеріалі РБК-Україна.