Зміни спрямовані на запобігання кризи через пандемію / фото УНІАН Володимир Гонтар

Національний банк України розширив критерії прийнятності забезпечення за кредитами для екстреної підтримки ліквідності (Emergency liquidity assistance, ELA).

Про це повідомила прес-служба регулятора.

Читайте такожНБУ змініть стратегію розвитку фінсектора через коронавірус

Відео дня

Що змінилося

«Відтепер запорукою по ELA можуть виступати майнові права за кредитними договорами з юридичними особами не тільки в гривні, але і в іноземній валюті - доларах США і євро - зі зниженими коефіцієнтами. До переліку прийнятної застави також включені майнові права за кредитними договорами з юридичними особами п'ятого класу (раніше - не нижче четвертого)», - сказано в повідомленні.

Підстави для відмови банку

Відзначається, що водночас Нацбанк уточнив підстави для відмови банку в укладанні генерального договору про ELA і в наданні такого кредиту. Зокрема, це стосуватиметься випадків, коли можливого обсягу ELA з урахуванням запропонованого банком забезпечення буде недостатньо для покриття прогнозного тимчасового дефіциту ліквідності банку.

«Зміни спрямовані на попередження негативного впливу коронакризи на фінансову стабільність. На сьогодні банківська система має достатню ліквідність, а економіка поступово відновлюється, але в разі другої хвилі пандемії у світі та поглиблення економічної кризи банки матимуть додатковий інструмент для підтримки належного рівня ліквідності», - відзначили в НБУ.

Що таке ELA

Національний банк ввів ELA в грудні 2016 року. Кредити, отримані по інструменту ELA, призначені виключно для покриття тимчасового дефіциту ліквідності банку в разі настання надзвичайних ситуацій, коли банки вичерпали інші джерела підтримки ліквідності, в тому числі за рахунок коштів акціонерів і стандартних інструментів рефінансування НБУ під заставу державних та інших прийнятних цінних паперів, а також іноземної валюти.

Банки-боржники

  • Станом на 31 липня борг платоспроможних банків з рефінансування становив 12,7 млрд грн (неплатоспроможних - 36 млрд грн).
  • Станом на 1 липня 2020 року борги платоспроможних банків по рефінансуванню НБУ становили 9,2 млрд грн. За місяць вони зросли до 12,7 млд грн.
  • Станом на 1 червня вони становили 11,5 млрд грн, на 30 квітня - 2,1 млрд грн.
  • 17 липня 2019 року Фонд гарантування вкладів фізичних осіб на своєму сайті оприлюднив оновлені дані про всіх позичальників, керівників і колишніх акціонерів неплатоспроможних банків, які мають повернути борги згідно з рішенням судів.
  • Для виплат своїм вкладникам Фонд гарантування протягом 2014-2016 років отримав у Міністерства фінансів кредити на загальну суму 59,6 млрд грн, а також у НБУ - на суму понад 20 млрд грн.
  • Протягом 2014-2017 років 96 банків в Україні втратили платоспроможність. Загальна сума коштів, отримана вкладниками банків, переданих в управління Фонду гарантування в цей період, становила майже 90 млрд грн.