Останній місяць змусив понервувати тих, у кого є заощадження у криптовалюті. У травні ринок знатно обвалився, зокрема, подешевшала найпопулярніша та дорога цифрова валюта – біткоїн. Зараз тренд знову переломився та біткоїн пішов у зростання, вчергове доводячи, що ігри з цифровими активами – для сильних духом та готових грати «в довгу».

Якщо 1 травня ціна біткоїна становила 58,5 тисяч доларів, то станом на 11 червня, вона опустилася на 36 відсотків – до 37 тисяч доларів. Інші, менш відомі види цифрових валют опустилися в ціні ще більше. Зокрема, друга за популярністю валюта після біткоїна – ефіріум в травні розгубила майже половину своєї вартості, і станом на 11 червня її можна було придбати за 2,4 тисячі доларів.

Таке падіння злякало більшість учасників ринку, і частина з них, боячись втратити всі інвестовані заощадження, почали виводити залишки коштів, що ще більше погіршило ситуацію на криптовалютному ринку.

Відео дня

Тих, хто не зміг змиритися з падінням і продав свої цифрові активи в збиток, можна зрозуміти. Спостерігати за тим, як кровно зароблені кошти буквально тануть на рахунках – це сильний емоційний стрес. Адже якщо інвестор купив на початку травня біткоїнів на 30 тисяч гривень, то на початок червня від його інвестиції залишилося б лише 17 тисяч гривень. Тобто, чистий збиток від такого інвестування склав 13 тисяч гривень.

Експерти радять не піддаватися паніці та не продавати придбані цифрові активи

Однак більшість експертів та професійних учасників ринку радять не піддаватися паніці й не продавати куплені цифрові активи собі в збиток, оскільки рано чи пізно ціна, швидше за все, відновиться. Підтвердження цьому можна спостерігати вже зараз.

Якщо на піку падіння минулого місяця (19 травня) ціна біткоїна опустилася до 30 тисяч доларів, то станом на 11 червня вартість відновилася на 20 відсотків до 37 тисяч доларів. Тобто, тільки на цьому можна було додатково заробити п'яту частину своїх початкових інвестицій менше, ніж за місяць.

Травнева ситуація на криптовалютному ринку – це приклад далеко не першого і не наймасштабнішого падіння цифрових активів. Справжній обвал ринку стався влітку минулого року. До початку світової пандемії коронавірусу цифрові валюти активно росли в ціні. Зокрема, вартість біткоїна досягала на той момент значень в 16-18 тисяч доларів, але вже влітку – впала майже в шість разів, до 3 тисяч доларів.

Всі, хто злякався знецінення та продав біткоїни за низькою ціною, втратили величезні гроші, а ті, хто втримався від емоційного рішення і переборов страх – помножили свої інвестиції майже у двадцять разів.

Істотний вплив на долю «крипти» мають зовнішні чинники

Якщо торік головною причиною обвалу ринку криптовалюта став коронавірус, то травневе падіння цифрових активів в цьому році – це наслідок ряду зовнішніх та внутрішніх факторів, які впливають на їхню вартість на біржах.

Внутрішні причини мають посередній вплив на ринок криптовалют. Їх суть полягає в тому, що ринок не може постійно зростати, і з певною періодичністю відбувається корекція ціни в бік здешевлення валюти.

Куди більш істотний вплив на долю «крипти» мають зовнішні чинники. До них, зокрема, можна віднести залежність криптовалюти від введених обмежень або, навпаки, послаблень з боку економічно розвинених країн. Так, якщо ситуація розвивається в негативному ключі, і цифрові активи стикаються з обмеженнями, крипторинок падає, а криптовалюта – дешевшає.

Саме це і сталося в травні: прийшли негативні вісті з Китаю. Влада Піднбесної заявила про посилення заходів з боротьби з майнінгом. У зв'язку з цим одна з найбільших криптовалютних бірж Huobi тимчасово припинила обслуговування клієнтів в Китаї. Також свої роботу призупинили дві великі компанії, які займаються майнінгом – BTC.TOP та HashCow.

На початку червня ситуація почала поступово змінюватися на краще після ряду позитивних міжнародних новин для криптовалюти

Ситуацію посилили негативні висловлювання про біткоіни всесвітньо відомого власника компанії Tesla Ілона Маска. У березні він дозволив купувати електромобілі за біткоїни, але вже в травні – передумав, обґрунтувавши своє рішення екологічними міркуваннями.

За словами Маска, в компанії Tesla стурбовані розширенням використання викопного палива, особливо вугілля, що завдає серйозної шкоди екології – яке використовується для живлення величезних генераторів майнінгових ферм, що видобувають біткоїни.

Однак на початку червня ситуація почала поступово змінюватися на краще після ряду позитивних міжнародних новин для криптовалюти. Зокрема, 9 червня парламент Сальвадору прийняв закон, який надав біткоїну офіційний статус платіжного засобу, прирівнявши його до долара США.

Також недавні рекомендації з інвестування в біткоїни для банків від Базельського комітету, які вказують на фактичне визнання криптовалют на світовому рівні, допомогли цифровій монеті почати процес відновлення.

Інвестуючи в біткоїни або суміжні валюти, умовно, тисячу доларів, можна в перспективі дописати до цієї суми, як мінімум, один нуль

Попри періодично виникають тимчасові труднощі, цифрові валюти мають величезний потенціал, і це дуже хороша інвестиція. Можна навести безліч прикладів, як людям вдалося, вклавшись у цифрові активи, заробити пристойні суми. Інвестуючи у біткоїни або суміжні валюти, умовно, тисячу доларів, можна в перспективі дописати до цієї суми, як мінімум, один нуль. Але водночас існує ризик втратити все.

Якщо подібні емоційні «гойдалки», вас не лякають, і ви прийняли тверде рішення інвестувати в цифрові монети, слід прислухатися до кількох порад.

В першу чергу, рекомендуємо вам почитати тематичну літературу про основні правила і закономірності на фондових ринках, ключові поради, як грати на біржах, щоб на перших порах зробити якомога менше помилок.

Також необхідно активно стежити за новинами й котируваннями на біржах цифрових активів, щоб бути в курсі останніх подій і актуальних даних. Ночі без сну для ентузіастів – гарантовані.

Шанси заробити є

Найголовніша та поширена помилка, яку допускають новачки на ринку ризикових інвестицій, – це використання тих коштів, з якими психологічно немає готовності розлучитися в разі невдачі. Тому вкладати в цифрові монети слід тільки ту суму, яку не шкода втратити. Змоделюйте та добре обміркуйте ситуацію, при якій ваш портфель втратить 90 відсотків вартості.

Шанси заробити є, а скористатися ними або залишатися стороннім спостерігачем – це вже рішення кожного.

Богдан Слуцький