Попит на нафту може змінитися / Ілюстрація REUTERS

Росія недовиконала умови угоди ОПЕК+ щодо зниження видобутку нафти в період з травня по липень в розмірі 283.000 барелів на добу.

Про це повідомляє Reuters з посиланням на внутрішні документи ОПЕК+ за підсумками вчорашньої зустрічі моніторингового комітету міністрів.

Читайте такожНафта ОПЕК подешевшала майже на 4%
Міністр енергетики Саудівської Аравії 20 серпня закликав порушників закрити питання з недовиконанням угоди до кінця вересня.

Відео дня

Згідно з даними звіту організації в період з травня по липень країни ОПЕК сумарно недовиконали угоду на 1,653 мільйона барелів на добу. У тому числі Ірак - на 851.000 барелів на добу і Нігерія - 315.000 барелів на добу.

Хто не виконав умови угоди

Крім РФ умови угоди по скороченню видобутку сировини на 9,7 мільйона барелів на добу в період з травня по липень не виконали на 100% Ірак, Нігерія, РФ, Казахстан, Ангола, Конго, Габон і Південний Судан.

Ці країни будуть зобов'язані відшкодувати недовиконання скорочення в наступні місяці.

Водночас країни не-ОПЕК недосократили в цей період 657.000 барелів на добу. При цьому Казахстан недовиконав умови на 89.000 барелів на добу, а Південний Судан - 149.000 барелів на добу.

Нігерія - 315.000 барелів на добу, а країни не-ОПЕК недосократили в цей період 657.000 барелів на добу, в їх числі Казахстан - 189.000 барелів на добу, Південний Судан - 149.000 барелів на добу.

Також в документі вказується, що ОПЕК, за винятком Ірану, Лівії та Венесуели, в травні виконав угоду на 84%, в червні - на 112%, в липні - на 95%, середнє за 3 місяці - 97%.

Країни, що не входять до ОПЕК в травні виконали угоду на 92%, в червні на 98%, в липні на 96%, середнє за 3 місяці - 95%. З урахуванням Мексики країни ОПЕК + виконали угоду в травні - на 87%, червні - на 107%, липні - на 97%, середнє - на 97%.

Прогноз на випадок чергової хвилі коронавірусу

Відзначається, що в ОПЕК розглядають альтернативний варіант розвитку подій при виникненні другої хвилі пандемії коронавірусу. В організації прогнозують, що вона може бути більш тривалою і сильною в Європі, Індії, Китаї, США.

В такому випадку попит на нафту впаде у 2020 році на 11,2 млн барелів на добу. Це призведе до зростання світових запасів в четвертому кварталі 202 року вище середнього значення за п'ять років на 288 мільйонів барелів.

Нагадаємо, що в боротьбі з перевиробництвом нафти, викликаним пандемією коронавірусу, альянс ОПЕК + домовився знизити глобальний видобуток нафти на 9,7 млн барелів на добу в період з травня по липень. З серпня країни учасниці домовилися пом'якшити умови, скорочуючи 7,7 млн барелів на добу.

Що таке ОПЕК

Як повідомляє Wikipedia, ОПЕК - це організація країн-експортерів нафти (англ. The Organization of the Petroleum Exporting Countries, OPEC) - картель, створений нафтовидобувними державами для стабілізації цін на нафту. Членами цієї організації є країни, чия економіка залежить від доходів з експорту нафти.

Скорочення видобутку

  • На початку березня 2020 року учасники програми ОПЕК і її партнери на зустрічі у Відні не змогли домовитися про подальше зниження обсягів видобутку на додаткові 1,5 млн б/д. На зниженні тоді наполягала Саудівська Аравія, а Росія виступила проти. Провал переговорів призвів до падіння цін на нафту до мінімуму за 18 років. На її вартість також вплинула пандемія COVID-19.
  • У квітні країни ОПЕК + погодили умови найбільшого у своїй історії договору по скороченню видобутку нафти в травні та червні - на 9,7 млн б/д. Нова домовленість передбачала особливі умови для Мексики.
  • Учасники організації країн-експортерів нафти (ОПЕК) і її партнери 6 червня домовилися продовжити найбільший в історії договір по скороченню видобутку нафти. Чинне зниження видобутку на 9,7 мільйона барелів на добу збережеться до кінця липня.
  • 15 липня 2020 року ключові члени Організації країн - експортерів нафти (ОПЕК) і ОПЕК + обговорили у форматі відеоконференції ситуацію на енергетичному ринку і майбутнє нафтової угоди. Саудівська Аравія і більшість учасників ОПЕК + підтримали ідею поступово нарощувати нафтовидобуток в серпні. Пропозиція з'явилася на тлі поступового відновлення попиту на нафтопродукти до рівня, який був до прийняття обмежень через пандемію.
  • Станом на 30 липня 2020 року найбільші нафтогазові компанії світу зафіксували збитки на тлі обвалу ціни на нафту в березні-квітні та пандемії коронавірусу.