У Мінекономіки заявили про уповільнення падіння української економіки / фото УНІАН

Падіння валового внутрішнього продукту України за підсумками дев'яти місяців 2020 року сповільнилося до 5,5% після падіння на 5,8% за підсумками січня-серпня.

Читайте такожЗростання української економіки на 4,6% у 2021 році очікувати не варто-експерти

Про це повідомляє в огляді економічної активності за січень-вересень 2020 року, опублікованому на сайті Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства.

Відео дня

"У вересні 2020 року тривала адаптація до нових реалій сьогоднішнього дня та умов функціонування з урахуванням мінливості ситуації з рівнем захворюваності у світі (спалахи захворюваності в ряді країн світу) і всередині країни (епідемічне зонування і зміна регіональних карантинних зон)", - сказано в огляді.

Сфери економіки, що зростають

У Мінекономіки зазначили, що окремі види промислової діяльності (зокрема, виробництво споживчих товарів тривалого користування), будівництво (активне продовження програми "Велике будівництво"), сфера торгівлі (відновлення попиту з боку окремих видів зовнішньоекономічної діяльності на послуги галузі), так само як і активний розвиток роздрібного сегменту ринку (в умовах реалізації відкладеного попиту, його переорієнтації на внутрішній ринок і зростання заробітної плати) продемонстрували поліпшення своєї динаміки.

Сфери економіки, що стагнують

Водночас зниження попиту на природний газ в країнах ЄС (на тлі високого рівня запасів) і на вантажні залізничні перевезення, а також дія обмежень в умовах епідемічних зонувань всередині країни й, відповідно, посилення карантину у світі продовжують тиснути на транспортну галузь, яка досить сильно постраждала у квітні.

Читайте такожЗеленський: зарплата в 5-6 тисяч гривень-це не бідність

Крім того, в сільському господарстві відбулося поглиблення темпів падіння через низьку врожайність пізніх с/г культур (зокрема, кукурудзи, соняшнику, сої та буряків цукрових) на тлі несприятливих погодних умов в період вегетації та низьких темпів проведення збиральної кампанії, які позначилися на скороченні зібраних площ.

"Як результат, за підсумками 9 місяців 2020 року скорочення зведеного індексу виробництва товарів і послуг сповільнилося і склало 6,2% (6,5% за 8 місяців року), відповідно, зменшення обсягів ВВП Мінекономіки орієнтовно оцінює на рівні 5,5% (на рівні 3,6% в ІІІ кварталі 2020 року до III кварталу 2019 року, що вище, ніж очікувалося раніше - падіння на рівні 6,5%)", - сказано в огляді.

Прогноз падіння економіки України

За підсумками року Мінекономіки залишає незмінним прогноз щодо скорочення ВВП на рівні 4,8%, у тому числі скорочення ВВП в IV кварталі на рівні 3,0%, за умови, що ситуація з рівнем захворюваності до кінця року як у світі, так і всередині країни значно не погіршиться і відповідно не відбудеться посилення превентивних заходів (не буде відновлений тривалий жорсткий карантин на значній території країни/країн).

Що цьому передувало

  • Міністерство розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства оцінило падіння ВВП України в першому півріччі в 6,5%, у тому числі в другому кварталі року – в 11%.
  • Падіння ВВП України за підсумками 8 місяців року сповільнилося до 5,8%.