У жовтні 2022 року Верховна Рада дозволила націоналізацію системних банків в умовах війни / фото УНІАН

Верховна Рада під час засідання схвалила в першому читанні законопроект про виведення банків з ринку в умовах воєнного стану.

Як повідомив народний депутат Ярослав Железняк в Telegram, за прийняття законопроекту "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення процедури виведення з ринку банку в умовах воєнного стану " (№9107-1) за основу проголосували 274 депутати.

Згідно з пояснювальною запискою до законопроекту, його метою є забезпечення стабільності банківської системи в умовах воєнного стану, введеного в Україні у зв'язку з військовою агресією РФ, а також захист прав та інтересів вкладників та інших кредиторів банків.

Відео дня

Документом, зокрема, пропонується на час дії воєнного стану наділити Національний банк України повноваженнями прийняти щодо банку, який або власник істотної участі в якому перебуває під санкціями, одне з таких рішень: про відкликання банківської ліцензії та ліквідацію банку, який не визначений Нацбанком системно важливим, або про виведення з ринку системно важливого банку.

Банківська система під час війни

У жовтні 2022 року Верховна Рада дозволила націоналізацію системних банків в умовах війни, ухваливши Закон "Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких інших законів України щодо особливостей виведення з ринку системно важливого банку в умовах воєнного стану".

Станом на грудень 2022 року війна обрушила прибуток українських банків у п'ять разів. У той час як за 10 місяців у 2021 році банки заробили 58 млрд грн, а з січня по жовтень 2022 року - 11 млрд грн.

З 67 банків в Україні майже третина - 21 банк - завершили період зі збитками в 19 млрд грн. Загальний прибуток банків з "плюсовим" балансом за 10 місяців склав 30 млрд.грн. Частки банків з іноземним капіталом скоротилися з 31% до 26,1%, а банки з приватним капіталом - з 18% до 11,6% у 2022 році. З 16 банків з іноземним капіталом тільки 9 вийшли в плюс за результатами десяти місяців роботи.

Станом на 1 січня 2023 року з 67 платоспроможних банків 46 були прибутковими. За рік війни чистий прибуток українських банків впала на 53 мільярди гривень. 

Вас також можуть зацікавити новини: