У січні було видано 444 кредити на загальну суму 326 млн грн / фото УНІАН Володимир Гонтар

Середньозважена ефективна ставка за новими іпотечними кредитами в Україні в січні 2021 року на первинному ринку склала 15,9%, а на вторинному - 13,5%, що на 1 відсотковий пункт і 0,2 відсоткових пункти відповідно менше, ніж у грудні 2020 року.

Як йдеться у повідомленні на сайті Національного банку України, про це свідчать результати щомісячного опитування учасників ринку про обсяги виданих іпотечних кредитів населенню.

Читайте такожВ Україні можуть зменшити відсотки за іпотекою

Відео дня

За результатами опитування, в січні було видано 444 кредити на загальну суму 326 млн грн.

"Якщо порівняти з груднем 2020 року, обсяг видачі нових іпотечних кредитів знизився на 37%. Це сезонний ефект, оскільки в порівнянні з січнем 2020 року обсяг нової іпотеки все ж збільшився на 85%", - сказано в повідомленні.

Відзначається, що в січні в Україні зріс середній розмір кредиту на покупку житла.

"Якщо в грудні 2020 року він становив близько 702 тис. грн, то в січні 2021 року - 734 тис.грн. На сьогодні середній розмір іпотечного кредиту на купівлю первинної нерухомості становить 881 тис. грн, вторинної-708 тис. грн", - сказано в повідомленні.

Результати опитувань показали, що вторинний ринок житла в Україні продовжує істотно переважати за кількістю і за обсягом кредитування.

"Частка укладених іпотечних договорів на купівлю житла на вторинному ринку становила близько 82% за обсягом від усіх нових видач", - сказано в повідомленні.

У регіональному розрізі в січні найбільше іпотечних кредитів видано в Києві та Київській області.

Що цьому передувало

  • 27 січня 2021 року Кабінет Міністрів затвердив постанову про здешевлення вартості іпотечних кредитів в Україні. Постанова передбачає, що Фонд розвитку підприємництва здійснює компенсацію відсоткової ставки до рівня 7% річних за іпотечними кредитами, що надаються позичальникам на придбання житла, з метою здешевлення їх вартості.
  • Компенсацію відсотків фонд надає позичальникам, які отримали іпотеку в національній валюті в уповноваженому банку.
  • Скористатися цією компенсацією зможуть як громадяни України, які бажають придбати квартиру, так і ті, хто хоче побудувати будинок самостійно. В іпотеку не можна буде купити житло, побудоване до 2015 року.
  • 26 лютого Фонд розвитку підприємництва та 7 уповноважених банків підписали угоди в рамках програми «Доступна іпотека під 7%».
  • 1 березня перші два українці скористалися державною програмою "Доступна іпотека під 7%».
  • 9 березня 2021 року в Мінфіні заявили, що до кінця року скористатися державною програмою "Доступна іпотека під 7%" зможуть близько п'яти тисяч українських сімей.
  • 11 березня 2021 року прем'єр-міністр Денис Шмигаль доручив розробити детальний план запуску в Україні іпотечного кредитування за мінімальними ставками.