Багато українців через повномасштабне вторгнення РФ переїхали до Польщі / фото Марина Григоренко

Деякі українці через повномасштабне російське вторгнення змушені були виїхати за кордон. Багато громадян України осіли в Польщі, там деякі з них вже працевлаштувалися.

Тож Марцін Колодзейчик, директор департаменту міжнародної рекрутації Міграційна платформа ЕWL, у коментарі "Обозревателю" розповів, скільки в Польщі можуть заробити українські біженці з вищою освітою та знанням польської мови.

Вчителі без категорій, за його словами, заробляють у Польщі 3,5 – 5,5 тис. злотих (29,9-42,7 тис. грн). З категоріями – 6-8 тис. злотих (51,3-68,3 тис. грн). 

Відео дня

Менеджери у Польщі заробляють до 102 тисяч у перерахунку на гривні. Якщо ви бажаєте працювати у сфері ІТ у цій країні, то молодшим фахівцям "світить" зарплата до 20 тисяч злотих (171 тис. грн), а фахівці вищої категорії заробляють до 70 тисяч злотих (598 тис. грн).

Експерт каже, що не на кожну посаду вимагають підтвердження професії у Польщі, лише якщо цього вимагає законодавство.

Найбільш поширені вакансії - у харчовій та переробній промисловості, там зарплата працівників сягає 30-43 тисячі у перерахунку на гривні. Багато українських біженців працюють у Польщі у сфері послуг.

Українські біженці в Польщі 

В ООН раніше наводили дані, за якими до Європи виїхали близько 4,8 млн українських біженців. Найбільше - до Польщі (до 1,5 млн), більшість із них працевлаштовані там.

З 1 березня 2023 року в Польщі набув чинності закон, який зобов'язує біженців оплачувати половину витрат на їхнє проживання та харчування в "колективних засобах розміщення", що належать місцевим органам влади.

Вас також можуть зацікавити новини: