Вперше за багато років відбулася комплексна оцінка всіх документів, необхідних для укладення угоди / Ілюстрація REUTERS

Згідно з першим звітом експертів місії Європейського Союзу, українська законодавча база має високу відповідність з базою ЄС, що є вагомим на шляху до так званого "промислового безвізу".

Як повідомила прес-служба Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства, про це повідомив міністр економіки Ігор Петрашко.

Читайте такожЄвросоюз оприлюднив звіт про готовність України до "промислового безвізу"

Відео дня

"Ми стали ще на один важливий крок ближче до укладення "промислового безвізу". Перший звіт експертів місії ЄС з високою позитивною оцінкою відповідності нашої нормативно-законодавчої бази з базою ЄС - це дійсно зелене світло для подальших важливих етапів. Вперше за всю незалежність України ми рухаємося до мети "промислового безвізу" дуже впевнено, системно і планомірно. Вперше за багато років відбулася комплексна оцінка всіх документів, необхідних для укладення угоди", - цитує Петрашка прес-служба Мінекономіки.

Відзначається, що в першій половині травня 2021 року завершилася робота першої попередньої оціночної місії ЄС, за результатами якої представлений перший офіційний звіт. Він є основою для подальших дій по завершенню транспозиції нормативних документів ЄС; уточненню перекладів і таблиць відповідності, а також аудиту роботи Національної інфраструктури якості.

"Промисловий безвіз": що необхідно знати

  • У 2014 році Європейський Союз і Україна підписали політичну частину Угоди про асоціацію, а у 2016 році - її економічну частину.
  • Угода є основним інструментом для тіснішого зближення України та Євросоюзу: вона сприяє поглибленню політичних відносин, сильнішим економічним зв'язкам і взаємній повазі спільних цінностей.
  • Економічна частина угоди, про поглиблену та всеосяжну зону вільної торгівлі, надає Україні можливість для розширення торговельних відносин та економічного розвитку, оскільки відкриває нові ринки, сприяє адаптації законодавства, стандартів і регламентів у різних секторах.
  • Останнє допоможе інтегрувати стандарти ЄС у ключові сектори української економіки.
  • Раніше українська влада заявляла, що Україна виконала всі умови для угоди про оцінку відповідності та прийняття промислової продукції (так званий "промисловий безвіз").
  • 17 лютого 2021 року прем'єр-міністр України Денис Шмигаль заявив про те, що Україна і ЄС можуть цього року підписати угоду про "промисловий безвіз".
  • 6 травня 2021 року Євросоюз оприлюднив звіт про готовність України до "промислового безвизу".