Українсько-італійський бізнес-форум

10 червня в Дипломатичній академії Міністерства закордонних справ України пройшов Українсько-італійський бізнес-форум, під час якого голови МЗС двох країн обговорили перспективи економічного співробітництва, а представники бізнесу підписали ключові угоди.

Варто відзначити, що міністр закордонних справ і міжнародного співробітництва Італії Луїджі Ді Майо прибув до України зі своїм першим візитом, що є важливою подією для політичних і економічних взаємин двох країн.

Голова МЗС України Дмитро Кулеба і голова МЗС Італії Луїджі Ді Майо

Після проведення переговорів італійський дипломат і міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба виступили з вітальною промовою.

Відео дня

Звертаючись до присутніх на форумі представників бізнесу, Кулеба підкреслив цінність для країни економічних взаємин між бізнесом України та Італії і анонсував підписання довгоочікуваних договорів про співпрацю.

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба подякував бізнесменам за активізацію ділового співробітництва

"Дорогі італійські та українські бізнесмени, коли ви підписуєте контракти, коли ви робите нові проекти, ви не просто заробляєте гроші, ви не просто створюєте додаткові робочі місця в Україні та в Італії, ви не просто платите податки до бюджетів наших країн, ви цементуєте взаємини цих двох країн", - сказав він.

Кулеба додав, що чим більше торгівлі та бізнесу буде між двома країнами, тим міцнішими будуть політичні відносини.

Ді Майо своєю чергою повідомив, що обсяг торгівлі між Україною та Італією у 2020 році досяг майже чотирьох мільярдів євро і має істотний потенціал для зростання.

Міністр закордонних справ і міжнародного співробітництва Італії Луїджі Ді Майо заявив про зміцнення співпраці між двома країнами

"Сьогодні ми присутні на підписанні угод про взаєморозуміння, про намір... Ідеться про залучення великих італійських підприємств. Підприємств, які відомі своєю спеціалізованістю й високою технологічністю. Сьогодні ми повинні визначити більш чіткі плани з економічного співробітництва між нашими країнами, для цього тут і присутні представники нашої бізнес-спільноти", - сказав Ді Майо.

Після вступних слів голів МЗС України та Італії розпочалася урочиста процедура підписання документів між представниками бізнес-спільноти та великими компаніями обох країн.

Гендиректор Danieli Джакомо Марескі Даніелі та гендиректор групи "Метінвест" Юрій Риженков підписують контракт

У присутності дипломатів був підписаний меморандум між міжнародною вертикально інтегрованою гірничо-металургійною групою "Метінвест" (базується в Україні) і світовим постачальником технологій для металургії італійською компанією Danieli. З боку української компанії документ підписав генеральний директор Юрій Риженков, а з боку італійського постачальника — гендиректор Джакомо Марескі Даніелі.

Гендиректор Danieli Джакомо Марескі Даніелі та гендиректор групи "Метінвест" Юрій Риженков домовилися про співпрацю

Підписання меморандуму передбачає подальше постачання сучасного обладнання для будівництва нового цеху з виробництва холоднокатаного прокату на меткомбінаті імені Ілліча в Маріуполі. Інвестиції в нього перевищать 1 мільярд доларів, при цьому буде створено понад 230 робочих місць.

Гендиректор групи "Метінвест" Юрій Риженков відзначив високу екологічність проекту

Генеральний директор "Метінвесту" Юрій Риженков зазначив, що будівництво цеху холодної прокатки – наймасштабніший проект компанії на наступні п'ять років.

"Випуск преміальної високотехнологічної продукції, використання передових технологій, екологічність і створення нових робочих місць для кваліфікованих фахівців - все це робить проект значущим і для Маріуполя, і для галузі, і для всієї країни", - прокоментував він підписання документа в офіційному релізі групи.

Своєю чергою гендиректор Danieli Group Джакомо Марескі Даніелі зазначив, що цей автоматизований "розумний" комплекс стане одним із небагатьох у світі, що поєднує в собі високу якість продукції, низькі виробничі витрати та низький рівень викидів.

Гендиректор Danieli Group Джакомо Марескі Даніелі вважає, що цей автоматизований "розумний" комплекс стане одним із кращих у світі

Компанія розраховує, що після завершення першого етапу проекту в 2025 році комбінат випускатиме близько 1,2 млн тонн на рік висококонкурентного холоднокатаного та оцинкованого прокату, а також прокату з полімерним покриттям.

Другий етап проекту включає будівництво нового відділення відпалювальних печей, дресирувального стану та агрегату поздовжньої порізки рулонів, а також нової лінії нанесення полімерного покриття на оцинкований рулон.

Після завершення другого етапу проекту потужності з виробництва холоднокатаної продукції перевищать 1,6 млн тонн на рік.

Нова екологічна технологія виробництва холоднокатаного прокату дозволить "Метінвесту" вийти в преміальні сегменти прокату з покриттям, поліпшити якість і розширити сортамент цієї продукції.

Відзначається, що продукція призначена в основному для українського ринку, але прокат також буде експортуватися до країн СНД і Європи.

У новому цеху буде встановлено високоефективне газоочисне обладнання, що відповідає останнім екологічним стандартам України та Європи. Завдяки йому викиди шкідливих речовин будуть в 1,5-3 рази нижче гранично допустимих норм в Україні, а споживання палива знизиться на 20%.

Будівництво нового виробничого комплексу дозволить поставляти продукцію для українського ринку, а прокат буде експортуватися до країн СНД і Європи

До слова, важливість екологічної складової в проектах, які спільно реалізовуватимуть Україна та Італія, під час своїх виступів неодноразово підкреслювали голови українського та італійського МЗС.