Проект складається з двох частин / Ілюстрація REUTERS

Кабінет Міністрів створив правові підстави для укладення угоди про фінансування річної програми у сфері ядерної безпеки між Україною та Єврокомісією, для залучення 6 млн євро.

Відповідне розпорядження прийнято на позачерговому засіданні Кабінету Міністрів, про що йдеться на урядовому портал.

Читайте такожУ Кабміні назвали найбільших донорів України і розповіли, куди йдуть гроші

Відео дня

"Проектом угоди передбачається реалізація проекту з бюджетом 6,6 млн євро (внесок ЄС-5,9 млн євро), який складається з двох частин: інтегрування культури безпеки та операційної ефективності у сфері поводження з радіоактивними відходами в Україні та підтримка у створенні інтегрованої автоматизованої системи радіаційного моніторингу, що охоплює всю територію України", - сказано в повідомленні.

Бенефіціар

Бенефіціаром проекту є Державне агентство України з управління зоною відчуження.

За інформацією прес-служби, створення автоматизованої системи радіаційного моніторингу досягатиметься шляхом інтеграції існуючих об'єктових систем моніторингу в єдину систему та за допомогою модернізації застарілого обладнання, пунктів спостереження та створення ефективних процедур обміну інформацією.

Що зміниться

Відповідні кроки сприятимуть розширенню можливостей реагування на радіологічні ризики в Україні та ранньому попередженню європейських країн про відповідні ризики.

Зазначається, що підписання Угоди сприятиме вдосконаленню безпечного поводження з радіоактивними відходами та відпрацьованим ядерним паливом, а також екологічній реабілітації колишніх ядерних об'єктів.

Хронологія подій

Президент України Володимир Зеленський вважає, що Україна зацікавлена в найдешевшій атомній енергетиці, тому поставив завдання розробити стратегію розвитку атомної енергетики з конкретними термінами виконання.

Також Зеленський заявив, що держава не повинна позбавлятися від найдешевшої - атомної - електроенергії в країні, тому необхідно завершити будівництво третього і четвертого енергоблоків Хмельницької АЕС. Зараз їх готовність становить 75% і 15% відповідно.