Ілюстрація REUTERS

Міжнародні резерви України, за попередніми даними, станом на 1 червня становили 25,372 млрд дол., що на 1,3% нижче показника місяцем раніше.

Читайте такожДержборг України у квітні перевищив $81 мільярд

Як повідомляється на сайті Національного банку України, у травні резерви зменшилися на 1,3%, втім, залишаються на рівні, близькому до показників початку року.

Відео дня

«Зниження резервів протягом минулого місяця пов’язане насамперед із погашенням значної частини цьогорічних зобов'язань за державним боргом», - йдеться в повідомленні.

Зазначається, що загалом динаміку резервів протягом місяця визначали такі чинники, як операції уряду з управління державним боргом. Так, на обслуговування та погашення державного й гарантованого державою боргу в іноземній валюті загалом було спрямовано 1,476 млрд дол., із цієї суми 1,009 млрд дол. було сплачено за облігаціями зовнішньої державної позики (ОВДП), 337,7 млн дол. - за облігаціями внутрішньої державної позики (ОВДП), номінованими у валюті, 60 млн дол. - за зобов'язаннями перед Міжнародним валютним фондом, решта коштів - за іншими зобов'язаннями перед іноземними кредиторами.

За даними НБУ, ці витрати з резервів були частково компенсовані новими надходженнями на користь уряду в розмірі 418,8 млн дол., зокрема за рахунок розміщення валютних ОВДП на 368,8 млн дол.

Також на динаміку резервів впливали операції Нацбанку на міжбанківському валютному ринку.

«Пропозиція валюти з боку бізнесу продовжувала перевищувати попит, тому, користуючись сприятливою ситуацією, Національний банк викуповував надлишковий обсяг валюти й поповнював міжнародні резерви. Всього в травні Національний банк викупив 660,6 млн дол. Інтервенції з продажу валюти не проводились», - йдеться в повідомленні.

Крім того, на динаміку резервів вплинула переоцінка фінансових інструментів внаслідок зміни ринкової вартості та курсів валют. Минулого місяця їх вартість збільшилась на 73,4 млн дол.

В НБУ зазначили, що поточний обсяг міжнародних резервів покриває 4,4 місяця майбутнього імпорту, що є достатнім для виконання зобов'язань України та поточних операцій уряду й Національного банку.

Як повідомляв УНІАН, міжнародні резерви України станом на 1 травня поточного року становили 25,695 млрд дол., що на 3,1% вище показника місяцем раніше.

У 2019 міжнародні резерви України зросли на 22% - до 25,3 млрд дол., досягнувши семирічного максимуму.