ЄС визначився зі способом, як законно використовувати доходи, отримані від заморожених активів РФ / фото ua.depositphotos.com

Чиновники Європейського Союзу почнуть зустрічатися з країнами-членами на цьому тижні для обговорення плану про те, як використати доходи від більш ніж 200 мільярдів євро заморожених активів російського Центробанку, з метою направити їх для відновлення України.

Згідно з проектом документа про процес, з яким ознайомився Bloomberg, Європейська комісія запропонує спосіб, як законно перевести доходи, отримані від активів, до бюджету блоку.

Комісія зустрінеться з чиновниками з Іспанії, Бельгії, Італії, Франції та Німеччини в четвер, а потім з усіма державами-членами на наступному тижні, за словами джерела видання, знайомого з планами. Президент ЄК Урсула фон дер Ляєн раніше заявляла, що висуне законодавчу пропозицію до літніх канікул, але з тих пір ці терміни посунулися в часі.

Відео дня

Згідно з документом, робоча група комісії підтримує реалізацію трьох основних пропозицій документа поетапно, а не всі відразу.

Ці кроки включають уточнення обсягу обов'язків за фінансовими зобов'язаннями, введення вимог до центральних депозитаріїв цінних паперів щодо поділу залишків грошових коштів російських активів і переведення доходів до бюджету ЄС в якості зовнішніх призначених доходів, говориться в документі.

Очікується, що активи російського центрального банку, заморожені в ЄС, принесуть близько 3 мільярдів євро непередбаченого прибутку. Більше половини активів знаходяться в грошових коштах і депозитах, а "значна сума" решти знаходиться в цінних паперах, які перетворяться в грошові кошти в міру погашення в найближчі два-три роки.

Війна в Україні та заморожені активи РФ

Раніше повідомлялося, що ЄС не міг домовитися з Європейським Центральним банком з приводу планів використання прибутку від заморожених активів російського Центробанку для допомоги у відновленні України. Тоді ЄЦБ попереджав про те, що дії проти санкційних активів можуть загрожувати фінансовій стабільності єврозони і ліквідності єдиної валюти.

Днями ЗМІ повідомили про плани Мін'юсту США передати Україні конфісковані російські активи на $1 мільярд.

Вас також можуть зацікавити новини: