ЄБЦ підвищив процентну ставку вперше за 11 років / фото ua.depositphotos.com

Європейський центральний банк вперше з 2011 року підвищив процентні ставки. Рішення прийнято для боротьби з інфляцією в єврозоні, яка минулого місяця зросла до 8,6%.

Про це пише The Guardian

Несподіваним кроком ЄЦБ підвищив свою базову ставку на 0,5 процентного пункту після того, як економісти очікували підвищення лише на 0,25 процентного пункту. У ЄЦБ заявили, що збільшення необхідно для обмеження тиску на ціни протягом наступних двох років.

Відео дня

"Рада керуючих вирішила підняти три ключові процентні ставки ЄЦБ на 50 базисних пунктів. Відповідно, процентна ставка за основними операціями рефінансування і процентні ставки по маржинальній кредитній лінії та депозитній лінії будуть збільшені до 0,5%, 0,75% та 0,00% відповідно з 27 липня", - йдеться в повідомленні.

Напередодні даного рішення Євро продовжував падати стосовно долара. Очікується, що Долар буде і далі зміцнюватися наступного тижня, коли ФРС може підвищити основну процентну ставку на 0,75 пункту.

Побоювання з приводу рецесії допомогли підштовхнути Євро до 20-річного мінімуму в ставленні до долара, що посилює завдання ЄЦБ по боротьбі з інфляцією, що погіршує ситуацію з цінами на енергоносії.

Головний економіст по єврозоні в банку ING Карстен Бжескі заявив, що економічні перспективи погіршуються з кожним днем.

"Загальна інфляція як і раніше зростає і, на нашу думку, буде поступово знижуватися тільки до кінця року, якщо знизиться. Поступовий і обережний процес нормалізації, розпочатий ЄЦБ в кінці минулого року, був занадто повільним і запізнілим", - підсумував Бжескі.

Інфляція в США - що відомо

У липні поточного року інфляція в США досягла максимального показника за 41 рік. За підсумками червня споживчі ціни в США зросли на 9,1% в річному вимірі.

Інфляція прискорилася в порівнянні з показником 8,6% в травні і оновила максимум з листопада 1981 року. Базова інфляція, що не враховує вплив короткострокових змін ціни на продукти та енергетики, зросла на 5,9%.

Максимальне зростання показали ціни на енергоносії — індекс виріс на 41,6%, або найбільше з 1980 року. Продовольство подорожчало на 10,4% За останній рік — найшвидше з 1981 року.

У місячному вимірі інфляція в США зросла на 1,3%. Це також сталося через зростання вартості енергоносіїв і продовольства. Це перевищило прогнози економістів, які очікували червневу інфляцію на рівні 8,8%.

Пізніше з'явилася інформація, що Федеральна резервна система США може підвищити облікову ставку на 100 базисних пунктів, чого не було з початку 90-х.

Вас також можуть зацікавити новини: