У багатьох компаній фінансові резерви або вже закінчилися, або добігають кінця – Волков

Андрій Волков, засновник та керуючий партнер групи компаній "Інвестохіллс" прогнозує, що зима стане справжнім випробуванням для бізнесу з точки зору погашення кредитів.

Про це він написав у своїй колонці для Mind.

"У багатьох компаній фінансові резерви або вже закінчилися, або добігають кінця. Тож зима стане справжнім випробуванням для бізнесу. Якщо почнуться перебої з енергоносіями (у тому числі через пошкодження критичної інфраструктури) і зламається логістика, ми можемо побачити лавиноподібне зростання NPL", – вважає фінансист.

Відео дня

За його словами, за такого сценарію навесні 2023 року відбудеться критичне накопичення проблемної заборгованості, і банкрутами можуть стати набагато більше, ніж 20% позичальників. Причому першими ризикують опинитися в зоні дефолту ті компанії, у яких активи постраждали від воєнних дій або залишилися на окупованих територіях.

"Саме такі боржники – головні претенденти на поповнення статистики NPL", – каже Волков.

Але, за прогнозами засновника "Інвестохіллс", якщо бойові дії найближчими місяцями підуть на спад, і міжнародна допомога Україні не вичерпається, то бізнес, навпаки, вирівнюватиме обслуговування своїх боргів.

"За більшістю прогнозів, активна фаза війни після зими загасне. А це означає, що ближче до літа 2023 року якість кредитного портфеля банків покращає, а частка NPL почне скорочуватися", – відзначає Волков.