Зростання світових цін на сировину дозволяє українським компаніям інвестувати в модернізацію / фото REUTERS

Рекордне зростання світових цін на сировину дозволяє українським металургам і аграріям направити додаткові інвестиції в розвиток і модернізацію своїх виробництв, а також на екологічні проекти.

Про це йдеться в статті УНІАН.

Повідомляється, що різке зростання світової економіки, підкріплене широкомасштабними заходами підтримки й фінансовими стимулами, які були прийняті урядами ключових країн світу, спровокувало прискорення інфляції.

Відео дня

Якщо минулого року вартість багатьох товарів на світових ринках досягла рекордно низьких значень, то в 2021 році ситуація повністю протилежна: ціни на чорні та кольорові метали, газ, нафту, залізну руду, а також зерно, кукурудзу, олійні та інші сировинні товари стрімко зростають.

У ціні істотно додали товари, які Україна традиційно експортує на світові ринки: продовольство, метали, сировина, що дозволило нашій країні за перше півріччя поточного року наростити експорт товарів у грошовому вираженні на 30 відсотків у порівнянні з першим півріччям 2020 року – до 30 мільярдів доларів.

Розуміючи, що зростання цін на сировину тимчасове, і, за ним обов'язково настане падіння, українські промислові та аграрні компанії намагаються інвестувати отримані додаткові доходи в розвиток виробництв, зниження собівартості та підвищення екологічності.

Так, наприклад, група "Метінвест" цього року запускає масштабний проект будівництва нового цеху з виробництва холоднокатаного прокату, оцинкованого і пофарбованого рулону на Маріупольському металургійному комбінаті імені Ілліча. Загальні інвестиції в проект перевищать 1 мільярд доларів.

У найближчі роки гірничорудна компанія Ferrexpo також має намір направити близько 2 мільярдів доларів на подвоєння виробництва окатишів. Вже в 2021 році компанія планує збільшити випуск окатишів до 12 млн тонн із 11,2 млн тонн у 2020 році.

Крім цього, істотні інвестиції запланував і Криворізький гірничо-металургійний комбінат ArcelorMittal Кривий Ріг. Так, до 2023 року компанія має намір направити на екологічну модернізацію підприємства близько 1 мільярда доларів, при тому, що за 15 років роботи в Україні компанія вже інвестувала в комбінат близько 5 мільярдів доларів.

Відзначається, що таким чином, орієнтований на експорт бізнес в Україні сьогодні намагається максимально скористатися сприятливою ситуацією на зовнішніх ринках і інвестувати істотні кошти в розвиток виробництва та інфраструктури.

У майбутньому ці вкладення принесуть користь усій національній економіці, а також дозволять українським компаніям не втратити свої позиції на зовнішніх ринках, коли ціни на сировинні товари підуть вниз, що рано чи пізно обов'язково трапиться.