Фото 112.ua

Скасування мита на експорт металобрухту може призвести до проблем у металургійній галузі України, аж до зупинки деяких підприємств, вважає голова Федерації металургів України (ФМУ) Сергій Біленький. Про це він заявив в коментарі 112.ua.

Нагадаємо, законопроект про підвищення експортного мита на брухт чорних металів з нинішніх 42 до 58 євро/т, прийнятий Радою 28 лютого, до цих пір не підписаний президентом, а в цей час у Раді зареєстровано проект постанови про його скасування. Якщо він буде прийнятий, вже з вересня мито зменшиться з 42 до 8,5 євро/т, що дозволить заготівникам брухту безперешкодно вивозити його за кордон. При такому сценарії українські підприємства опиняться в умовах дефіциту сировини.

"Якщо законопроект (про підвищення мита на експорт брухту чорних металів) не буде підписаний, металургійна галузь повернеться до ситуації, яка була кілька років тому. В той час у нас сучасне металургійне підприємство "Інтерпайп Сталь", яке було побудовано буквально з нуля в Дніпрі, мало за 60 днів простою в рік через відсутність сировини. Інші металургійні підприємства, я маю на увазі меткомбінати повного циклу, постійно перебували в стресовому стані, бо не могли знайти на внутрішньому ринку необхідних обсягів металобрухту для виробничої діяльності", - сказав Біленький.

Відео дня

За його словами, у разі реалізації найгіршого сценарію, конкурентоспроможність українських метпідприємств різко знизиться, у деяких будуть серйозні проблеми.

"Ми не виключаємо в окремих випадках навіть їх зупинку. У будь-якому випадку це негативно вплине на собівартість і не дозволить підприємствам виконати ті амбітні плани щодо інвестиційних програм, збільшення зарплат у галузі. Це буде відбуватися в умовах високої трудової міграції з України кваліфікованих кадрів. Це може викликати черговий виток трудової міграції, зменшення надходжень до бюджетів усіх рівнів, зменшення надходжень валютної виручки, що в свою чергу може негативно вплинути на курс гривні, яка останнім часом зміцнюється. Всі ці наслідки можуть мати місце в тому разі, якщо президент України не підпише закон (про підвищення мита на експорт чорних металів, - ред.)", - заявив Сергій Біленький.

За словами експерта, Україна поступово втрачає свої технологічні галузі через недалекоглядної політики.

"Країна вже втратила машинобудування, яке у свій час було дуже розвиненим. Зараз же ми можемо втратити підприємства металургійної галузі, які у нас досить високотехнологічні і можуть скласти конкуренцію підприємствам металургійної галузі з інших країн. Ми не повинні скочуватися в стан сировинного придатка Європи і повинні зберігати високотехнологічне виробництво, що дозволяє одержувати товари з високою доданою вартістю в Україні. І я сподіваюся, що це розуміє і президент, який повинен визначити свою позицію щодо цього законопроекту", - сказав Біленький.