Мінрегіон встановить вимоги по жорсткості для каркасів проектованих висоток / фото УНІАН

Міністерство регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України (Мінрегіон) розробляє проект зміни державної будівельної норми (ДБН), якою пропонується встановити вимоги щодо жорсткості сталевих та сталезалізобетонних конструкцій каркасів для проектування висотних будівель.

Читайте такожЕксперти спрогнозували, що буде з цінами на житло в Києві

Про це повідомив заступник міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Лев Парцхаладзе на своїй сторінці в Facebook.

Відео дня

За його словами, в чинних нормах проектування висотних будівель вимоги щодо жорсткості несучих конструкцій сформульовано лише для залізобетонних каркасів.

"Однак сучасні технології та рішення дозволяють використовувати у висотному будівництві й інші матеріали, зокрема, сталь і сталезалізобетон, - написав він. - Тому в проекті нової ДБН ми пропонуємо прописати відповідні вимоги та для цих конструкцій. Це дозволить збільшити несучу здатність таких висотних будівель щонайменше на 20% і, звичайно, підвищить надійність і безпеку таких будівель".

Парцхаладзе підкреслив, що сталеві каркаси мають низку переваг перед бетонними та залізобетонними конструкціями.

"По-перше, це можливість розробляти різні планувальні та архітектурні рішення, у 2 рази швидше монтаж, ніж у випадку із залізобетоном, і можливість проводити будівництво в будь-який сезон, що теж важливо", - додав заступник міністра.

За словами Парцхаладзе, згідно з проектом нової ДБН, вибір конкретної конструктивної системи висотного будинку зі сталевим каркасом має виконуватися на основі техніко-економічних розрахунків.

"Перевагу слід віддавати рамним і рамно-зв'язковим системам несучого сталевого каркаса. Товщина стін ядер жорсткості, а також несучих простінків, діафрагм жорсткості може прийматися змінною по висоті. Гнучкість сталевих колон слід приймати відповідно до ДБН "Сталеві конструкції. Норми проектування ",- зазначив він.

Також, за словами чиновника, при розрахунку залізобетонних, металевих та сталезалізобетонних несучих елементів висотних будівель (колон, пілонів, стін, простінків, діафрагм і ядер жорсткості) потрібно обов'язково враховувати одночасну дію вертикальних і горизонтальних сейсмічних навантажень згідно ДБН "Будівництво в сейсмічних районах".

Парцхаладзе зазначив, що нова ДБН "Висотні будівлі та комплекси" розробляється державним підприємством "Науково-дослідний інститут будівельного виробництва".

Довідка УНІАН. Державні будівельні норми (ДБН) - обов'язкові до виконання нормативні акти, які використовуються при проектуванні нових і реконструкції існуючих будівель, кварталів, мікрорайонів відповідності з їх призначенням.