Дмитро Фірташ / REUTERS

Антимонопольний комітет України (АМКУ) визнав міжнародну групу компаній Group DF українського бізнесмена Дмитра Фірташа монополістом на ринку реалізації азотних добрив. Про це голова АМКУ Юрій Терентьєв повідомив на своїй сторінці в соціальній мережі Facebook.

Читайте такожАвстрія може в липні екстрадувати Фірташа до США - ЗМІ

«Антимонопольний комітет України направив чотирьом компаніям з групи Group DF, яка належить Фірташу (трьом заводам - виробникам мінеральних азотних добрив і «НФ Трейдинг Україна»), попередні висновки за результатами проведеного розслідування, згідно з яким група має ознаки монопольного становища на загальнодержавному ринку первинної реалізації азотних мінеральних добрив. Зафіксовано факти, які можуть свідчити про зловживання монопольним становищем», - сказано в повідомленні.

Відео дня

«Вартість газу становить близько 70% у собівартості виробництва аміачної селітри. Саме цей зв'язок між сировиною (газом) і кінцевим продуктом (мінеральними добривами) і стала об'єктом зловживань з боку зазначених компаній», - написав Терентьєв.

Згідно з повідомленням голови АМКУ, підприємства групи Group DF купували газ для виробництва добрив у пов'язаних компаній, а потім перепродували його всередині групи, постійно підвищуючи ціну. Коли газ доходив до кінцевого заводу-виробника добрив, його ціна була істотно завищеною, що призводило до завищення вартості азотних добрив.

«Додатково до цього, впродовж 2017 року мали місце зупинки виробництва через свідоме непроведення розрахунків за поставки газу. Юридично такі дії можна кваліфікувати як зловживання монопольним становищем шляхом штучного обмеження виробництва добрив», - йдеться в повідомленні.

Як пише Терентьєв, усі чотири компанії-відповідачі отримали матеріали з результатами розслідування і зараз прислали клопотання про ознайомлення з матеріалами справи. Можливими наслідками справи може бути не лише накладення штрафу, а й здійснення примусового розділення хімічних активів групи.

Прес-служба групи компаній Group DF, у свою чергу, повідомила на своїй сторінці в Facebook, що підприємства групи отримали попередні результати розслідування АМКУ, однак інформації, що міститься в отриманих документах, недостатньо для правової та економічної оцінки зроблених АМКУ попередніх висновків.

«Згідно з процедурою, Group DF направила клопотання на адресу АМКУ з метою отримання доступу до матеріалів розслідування. На сьогоднішній день доступу до матеріалів справи не надано.

Наголошуємо, що підприємства Group DF працюють строго в рамках законодавчого поля України, тому Група впевнена в своїй правоті і буде захищати свою позицію перед АМКУ, а в разі потреби, і в суді», - сказано в повідомленні.

У прес-службі також додали, що низка тверджень, які мають критичне значення, що містяться у висловах чиновників АМКУ, і попередні результати розслідування, є передчасними і суперечливими.

Довідка УНІАН. Group DF - диверсифікована міжнародна група компаній, активи якої зосереджені в хімічній промисловості, виробництві титану, газовому і банківському секторах. Крім того, група має інтереси ще в агросекторі, медійному бізнесі, виробництві кальцинованої і харчової соди, у секторі енергетичної інфраструктури та нерухомості.

Засновником і власником Group DF є відомий український бізнесмен Дмитро Фірташ, який у 2007 році консолідував у групу активи, які належали йому.