Рейтингові агентства очікують падіння цін на залізну руду / фото nedra.com.ua

Різке підвищення плати за ренту за законопроектом 1210 знизить конкурентоспроможність України в світі.

Таку думку висловив партнер, керівник практики податкових та юридичних послуг PwC Україна В'ячеслав Власов, пише РБК-Україна.

"За нашою оцінкою, при високих цінах на руду і прийнятті законопроекту №1210, загальне податкове навантаження на компанії, що видобувають залізну руду в Україні буде вище, ніж у 5 з 9 обраних країн (ПАР, Китай, Канада, Казахстан і Росія), а податкове навантаження за рахунок рентної плати стане найвищим серед країн-конкурентів.

Відео дня

Читайте такожНайбільші податки серед конкурентів: у PwC назвали наслідки від законопроекту 1210

Звичайно, компанії як мінімум в цих же 5 країнах будуть більш конкурентоспроможними, ніж українські видобувні підприємства за рахунок тільки одного податкового навантаження. І це ми не враховували ще інші важливі фактори – такі, як, наприклад, якість руди (в Україні вона є в середньому досить низька) і близькість до ринків збуту (перший ринок у світі – Китай, до якого з України далеко). При такому зниженні конкурентоспроможності України наша країна стане менш привабливою для інвесторів в галузі.

Крім того, все більш наполегливими стають розмови про майбутню економічну кризу, яка почнеться вже через рік-два. Рейтингові агентства очікують падіння цін на залізну руду в майбутньому (наприклад, експерти Fitch говорили про падіння з поточних 94 дол. за тонну до 57 дол. за тонну до 2023 року). Це важливо, оскільки при падінні цін на руду для українських компаній податкове навантаження з певного моменту, навпаки, починає зростати (через особливий механізм "більше з" при розрахунку бази оподаткування)", - зазначив Власов.