Ілюстрація REUTERS

Віце-прем'єр РФ Ольга Голодець заявила, що тип бідності, що переважає в Росії, є унікальним соціальним явищем — бідністю працюючого населення.

Читайте такожУ Росії падіння реальних доходів населення прискорилося майже в два рази

За словами віце-прем'єра, в Росії близько 5 млн людей працюють, але при цьому отримують настільки маленьку зарплату, що залишаються за межею бідності.

Відео дня

Говорити про підвищення продуктивності праці можна буде тільки після того, коли люди, які працюють в Росії, перестануть отримувати зарплати менші за прожитковий мінімум, впевнена віце-прем'єр Ольга Голодець. Поки ж таких людей в країні мільйони, що, за словами віце-прем'єра, призвело до формування унікальної ситуації, коли працюючі люди залишаються за межею бідності.

«Та бідність, що сьогодні в країні є і фіксується, це бідність працюючого населення. Це унікальне явище в соціальній сфері — працюючі бідні», — заявила Голодець, передає РБК.

За словами віце-прем'єра, зарплати на рівні мінімального розміру оплати праці (7,5 тис. руб.) зараз отримують в Росії приблизно 4 млн 910 тис. осіб. І це при тому, що прожитковий мінімум для працездатного населення за підсумками третього кварталу 2016 року визначено в 10 678 тис. руб.

Читайте такожРівність по-російськи: на 10% населення припадає 90% національного багатства

«У нас немає такої кваліфікації, яка гідна такої зарплати — 7,5 тис. руб. Навіть якщо людина тільки закінчила освітню школу, то її праця має оцінюватися на дещо іншому рівні», — пояснила Голодець, закликавши «скласти спільний захід разом з бізнесом», щоб звернути увагу на підприємства, які платять низькі зарплати.

На початку лютого 2017 року міністр праці і соцзахисту РФ Максим Топілін прогнозував, що МРОП в Росії може бути доведений до рівня прожиткового мінімуму протягом трьох-п'яти років.

Згідно з даними Росстату, в січні—вересні 2016 року за межею бідності проживали 20,3 млн росіян, або 13,9% населення країни. Однак Ольга Голодець в середині грудня 2016 року попередила, що бідних в Росії набагато більше.

За підрахунками експертів ВШЕ, в 2016 році труднощі з купівлею продуктів або одягу відчував 41% росіян (при цьому у 11% жителів країни грошей не вистачає навіть на продукти), але більшість з них власне матеріальне становище поганим або дуже поганим не вважають. На думку аналітиків, це говорить про «звикання громадян до зниження споживчих стандартів».

У січні 2017 року Росстат вперше з жовтня 2014 року зафіксував зростання реальних наявних доходів росіян, однак головною причиною цього була названа виплата пенсіонерам «відступних» за відмову від повноцінної індексації пенсій в 2016 році в розмірі 5 тис. руб.

На початку березня експерти холдингу «Ромір» повідомили, що росіяни посилюють заходи економії і в лютому їхні реальні витрати виявилися меншими (з поправкою на інфляцію), ніж протягом попередніх чотирьох років.