В Україні посилять перевірки роботодавців / фото depositphotos.com

В Україні з 1 вересня 2020 року буде посилено посилиться контроль за оформленням трудових відносин з працівниками.

Про це повідомляє прес-служба Пенсійного фонду. 

Читайте такожВ Україні понад мільйон прихованих безробітних - експерт

Відео дня

Відповідні перевірки проводитиме Державна служба України з питань праці.

В Держпраці уточнили, що контрольні заходи щодо виявлення неоформлених працівників проводитимуться за сприяння Державної податкової служби, Пенсійного фонду, центрів зайнятості, органів місцевого самоврядування, Національної поліції й т. ін.

«В першу чергу заходи контролю будуть проведені у тих роботодавців, які мають високі ризики використання найманої праці без укладення трудових договорів. Виявлення таких роботодавців здійснюється шляхом аналізу інформації, наявної у різних органів державної влади та місцевого самоврядування», — сказано в повідомленні.

Кримінальна відповідальність

Чинне законодавство передбачає кримінальну, адміністративну та фінансову відповідальність за порушення законодавства про працю в частині оформлення трудових відносин з найманими працівниками, додали в Держпраці.

Кримінальна відповідальність: штраф від 34 до 85 тис.грн, позбавлення права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк до п'яти років, виправні роботи на строк до двох років, арешт до 6 місяців.

Скріншот dsp.gov.ua

Адміністративна відповідальність: штраф від 8,5 до 34 тис.грн.

Фінансова відповідальність: штраф від 47,2 тис. грн до 141,7 тис.грн.

Скріншот dsp.gov.ua

"Інспектор праці обов'язково нарахує штраф у трьох випадках:

За недопущення до проведення перевірки.

За створення перешкод у її проведенні.

За виявлення незадекларованої праці: не уклали трудовий договір, не повідомили про найм до Державної фіскальної служби, не сплатили податки", — уточнили в Держпраці.

З усіх інших питань інспектор складає припис, де вказує, що треба виправити — в разі виконання припису в зазначені терміни, роботодавця не будуть притягувати до відповідальності.

Коронавірус і безробіття

Національний банк України прогнозував пік рівня безробіття в країні в другому кварталі - до 11,5%, після чого в другому півріччі цей показник піде на спад і в цілому за підсумками року буде вище торішнього, але нижче 10%.

Згідно з оновленим макроекономічним прогнозом уряду на найближчі три роки, рівень безробіття населення у віці від 15 до 70 років прогнозується на рівні 9,2% у 2021 році, 8,5% у 2022-му і 8% у 2023-му.

Міністерство розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства за підсумками року прогнозувало зростання безробіття в Україні до 9,4%.

31 липня 2020 року Нацбанк погіршив прогноз рівня безробіття в Україні.

Хронологія подій

  • З моменту оголошення загальнонаціонального карантину з протидії коронавірусу в Україні кількість офіційно зареєстрованих безробітних перевищила 500 тисяч осіб.
  • Кабінет міністрів представив програму зі створення 500 тисяч нових робочих місць.
  • Станом на 11 червня 2020 року кількість зареєстрованих безробітних в Україні перевищила 514 тисяч осіб.
  • Станом на 10 липня 2020 року в центрах зайнятості були зареєстровані 512 тисяч осіб, які шукали роботу.
  • 19 серпня 2020 року Кабінет Міністрів України запропонував зберегти програму допомоги з часткового безробіттю після закінчення карантину, введеного для боротьби з COVID-19.