Ілюстрація REUTERS

Юридичний комітет Конгресу США провів слухання, під час яких глави технологічних гігантів Amazon, Facebook, Apple і Google понад п'ять годин відповідали на поставлені їм запитання.

Про це повідомляє Wall Street Journal.

Читайте такожTelegram подавши регулятору ЄС антимонопольну скаргу на Apple

Відео дня

Марк Цукерберг (Facebook), Тім Кук (Apple), Сундар Пичаи (Google) і Джефф Безос (Amazon) брали участь у слуханнях по відеозв'язку. Вони вперше спілкувалися з конгресменами всі разом.

Розслідування

Глави технологічних гігантів відповідали на запитання, пов'язані з розслідуванням про використання ними неконкурентних практик. Розслідування комітету показало, що ці компанії зловживають своєю владою.

Видання зазначає, що тон майже всіх питань був ворожим. Конгресмени постійно перебивали глав Amazon, Facebook, Apple та Google.

«Наші засновники не поклонялися королям. Ми також не маємо поклонятися імператорам онлайн-економіки», — заявив член Палати представників Девід Сициллін (Демократична партія), відкриваючи засідання.

Він підкреслив, що ці компанії збирають дані про конкурентів, щоб захистити своє становище, придушують конкуренцію, скуповують інших гравців і копіюють їх продукти. «Їх здатність диктувати умови, руйнувати цілі сектори та вселяти страх схожа на повноваження приватного уряду», — сказав він.

Питання стосувалися багатьох тем — від модерації постів у соціальних мережах до того, якими шляхами компанії завоювали великі частки ринків. 

В чому суть звинувачень

Як пише видання, Марка Цукерберга критикували за те, що його компанія скуповує конкурентів (зокрема Instagram), допустила втручання Росії у президентські вибори 2016 року і не змінює правила модерації.

Основна претензія до Безоса, який вперше був присутній на слуханнях у Конгресі, полягала в тому, що його компанія отримує дані про успішні компанії та продукти й копіює їх, створюючи свої.

Пичаі звинувачували в тому, що Google використовує дані для придушення конкуренції, наживається на рекламі та редагує пошук вручну.

Apple критикували за зловживання в App Store.

Ще одна претензія

30 липня 2020 року Telegram подав регулятору ЄС антимонопольну скаргу на Apple. У скарзі компанії на ім'я єврокомісара з питань антимонопольного регулювання Маргрет Вестагер міститься вимога до Apple «надати користувачам можливість завантаження додатків в обхід App Store».