Металургійна промисловість України задихається від блокади експорту, – репортаж Reuters

Українська металургія, на яку до війни приходилося 10% ВВП та 30% експорту, наразі переживає дуже важкий період – через близькість підприємств до лінії зіткнення, брак персоналу та блокування експорту, яке здорожчує доставку продукції у 3-4 рази.

Про це йдеться у репортажі світової агенції Reuters, журналісти якої відвідали "Запоріжсталь" групи "Метінвест".

"Торік "Запоріжсталь" призупинив роботу вперше з часів Другої світової війни. Його генеральний директор Роман Слободянюк знає, що майбутнє комбінату та потужної металургійної промисловості України загалом, нині під питанням. Поки виробники не зможуть доставляти сталь на ринки Чорним морем, де росія чинить перешкоди для судноплавства, перспективи відновлення галузі, яка за важливістю для економіки України поступається лише сільському господарству, є малоймовірними", – вказують журналісти. 

Відео дня

Невеликою світлою плямою для металургії є внутрішній попит, який зростає, оскільки Україна виготовляє більше зброї, будує бомбосховища та починає відбудовувати міста, що були пошкоджені під час війни. Але навіть з урахуванням того, що споживання майже подвоїлося до 2,6 млн тонн із січня по вересень, цього недостатньо для підтримання галузі, яка раніше експортувала чотири п’ятих своєї продукції, вказує агенція. 

"Оскільки чорноморських перевезень практично не існує, виробники сталі відправляють залізницею до Європи стільки продукції, скільки можуть. Але, якщо порівнювати з морськими перевезеннями, це коштує вчетверо дорожче. Наразі Київ починає спрямовувати вантажі через так званий гуманітарний коридор, після того як росія вийшла із зернової угоди. Чиновники та керівники сподіваються, що цей маршрут використовуватиметься і для сталі. Проте це ризиковано через те, що росія збільшила кількість атак на портову інфраструктуру Одеси та її околиці останніми тижнями", – вказує Reuters. 

Окрім обмеженого експорту, металургійні заводи стикаються з ризиком відключень електроенергії, а також мають труднощі з пошуком працівників - навіть зважаючи на роботу на знижених потужностях. Адже декілька сотень працівників "Запоріжсталі" залишили місто через близькість Запоріжжя до лінії фронту, що розташовано лише за 50 км до найбільшої в Європі атомної електростанції, яка перебуває під контролем Росії. 

Раніше директор GMK Center Станіслав Зінченко заявив, що за рахунок заміщення російських постачальників на європейському ринку, Україна може наростити експорт продукції ГМК на $74 млн щомісяця – з урахуванням тих обсягів залізної руди та чавуну, які постачалися російськими компаніями на ринок ЄС минулого року, та виробничих потужностей, які залишились на підконтрольній Україні території. Проте для цього необхідно розблокувати морські порти, а також збільшити пропускну здатність залізничних переходів.