АМКУ пред'явив претензії семи виробникам антисептиків / ua.depositphotos.com

Антимонопольний комітет України пред'явив претензії семи виробникам антисептиків і рекомендував їм прибрати з етикеток інформацію про властивості товарів, що не відповідає дійсності.

Читайте такожУ Києві викрили виробництво підробних антисептиків - на них витратили мільйони гривень з бюджету

Про це йдеться в повідомленні АМКУ.

Відео дня

"Деякі виробники вдаються до недобросовісної конкуренції, перебільшуючи властивості продукції або приписуючи їй властивості, які не підтверджені відповідно до чинного законодавства", - сказано в повідомленні.

Зазначається, що прикладами поширення непідтвердженої належним чином інформації, яка може вводити споживачів в оману, є: маркування "coronaseptic"; запобігання вторинному інфікуванню; пролонгована, тривала антимікробна дія; дія на штами бактерій, стійких до антибіотиків; знищення до 99%, до 100% бактерій та/або вірусів; 100% антимікробна активність.

Випуск дезінфікуючих засобів

Також порушенням є випуск дезінфікуючих засобів без дотримання Порядку державної реєстрації дезінфекційних засобів, а також нанесення маркування "органічна", "біоорганічна" продукція без дотримання вимог Закону про органічне виробництво.

"Звичайно, можна посперечатися, що навіть одна знищена бактерія становить" до 100%". Однак поширення цієї або іншої наведеної в прикладах інформації надає неправомірну перевагу в конкуренції таким антисептичним засобам у порівнянні з аналогічними за складом конкурентами та може вводити споживачів в оману", - підкреслили в АМКУ.

Антимонопольний комітет рекомендував семи виробникам антисептиків припинити поширення неточних, неповних відомостей у маркуванні продукції, що може вводити в оману.

Що цьому передувало

  • У серпні 2020 року Антимонопольний комітет почав розслідувати законність формування цін на ПЛР-тести, вартість яких в Україні становить від 715 до 2200 гривень.