Ілюстрація REUTERS

Надмірний ріст акцизів, «законодавчий спам», зростання контрабанди і контрафактного виробництва, а також діяльність громадських активістів - борців з тютюнопалінням - призвели до падіння легального виробництва сигарет в Україні, зростання контрабанди і контрафакту, недоотримання податків до бюджетів всіх рівнів, при цьому поширення куріння не зменшилася. Про це йдеться в дослідженні економіста, голови Експертно-аналітичної ради Українського аналітичного центру Бориса Кушнірука, яке публікує видання РБК-Україна.

У дослідженні наголошується, що громадські активісти, які ведуть боротьбу проти тютюнопаління, насправді є піар-компаніями, що працюють за гроші, але не в інтересах суспільства.

В Україні фактично головним "громадським борцем з курінням" є ГО «Центр громадянського представництва" Життя ". Саме ця громадська організація вважає своїм досягненням зростання акцизів і надходжень до бюджету.

Відео дня

Насправді в 2017 році відповідно до директив ЄС було встановлено восьмирічний графік збільшення специфічних ставок акцизного податку на тютюнові вироби та мінімального акцизного податкового зобов'язання зі сплати акцизного податку з тютюнових виробів у 2025 році на + 20% щорічно до досягнення мінімального стандарту ЄС.

При цьому Україна щорічно збільшує ставки акцизу ще й на індекс споживчих цін. У підсумку замість рекомендованих Директивою № 2011/64/ЄС 90 євро за 1000 сигарет в Україні ціна може досягти 120 євро.

«Зростання акцизів відбувається і буде відбуватися темпами в рази більшими, ніж зростання доходів населення. Відповідно, домогосподарства курців, які не можуть позбутися шкідливої ​​залежності, будуть страждати від нестачі коштів. Це суперечить логіці і практиці реалізації Директиви ЄС», - йдеться в дослідженні.

Через стрімке зростання акцизів і цін на сигарети в 2019 році їх легальне виробництво в порівнянні з 2018 роком скоротилося на 19%.

«Але уявити, що в результаті політики підвищення акцизів річні темпи скорочення куріння становили під 20%, неможливо», - вважає автор дослідження Борис Кушнірук.

За офіційними даними, така акцизна політика, яку приписує собі ГО «Життя», призвела до зростання контрабанди до 6,6% всього ринку тютюнових виробів, а бюджети всіх рівнів втратили в 2019 році 4,7 млрд грн.

Експерт також зазначив, що стосовно тютюнової галузі продукується «законодавчий спам» - 90 проектів законів за час роботи 8-го скликання Верховної Ради, і вже 14 - 9-го скликання. При цьому переважна більшість цих проектів не відповідає європейським нормам, передбачає більш жорстке і необгрунтоване регулювання і не дає легальним виробникам перехідного періоду.

«Життя» лобіює закони про обмеження тютюнової галузі, однак ефективність їх ініціатив не має ніякого підтвердження ні в Україні, ні в інших країнах. Зокрема, законопроект про заборону видимої викладки сигарет на вітринах не мав істотного впливу на рівень куріння в країнах, де таке обмеження було введено. Також не доведена залежність між поширенням куріння і забороною на пачки зі скошеними і округлими краями.

«Необхідно проводити відповідальну регуляторну, податкову і просвітницьку політику, засновану на усвідомленні, що досягти позитивних результатів можна тільки шляхом багаторічної, кропіткої, послідовної професійної діяльності, що вимагає зважених рішень, а не піар-активності», - до такого висновку приходить автор дослідження.