У Швеції заявили про неправильний сигнал для США через розбіжності в ЄС щодо України / фото ua.depositphotos.com

Нездатність ЄС домовитися про фінансову та політичну підтримку України цього тижня стане небезпечним сигналом для США, де республіканці виступають проти збільшення фінансування Києва, попередив прем'єр-міністр Швеції Ульф Крістерссон напередодні саміту у Брюселі, пише Financial Times.

Він виразив стурбованість тим, який сигнал європейські союзники надішлють Вашингтону, якщо не домовляться про 50 мільярдів євро допомоги і про початок переговорів про членство України в ЄС.

"Мене найбільше турбує той факт, що якщо Європа демонструє ознаки розколу, це є сигналом для США. І навпаки. Якщо ми хочемо, щоб США продовжували підтримувати Україну, Європа повинна показати американському народу, що ми самі продовжуємо підтримувати Україну", – заявив Крістерссон після зустрічі з президентом України Володимиром Зеленським.

Відео дня

Прем'єр Швеції також зазначив, що він "стурбований" тим, як розгортатиметься саміт, який проходитиме 14-15 грудня.

В Осло Зеленський попередив, що якщо Україна не отримає "зелене світло" від ЄС як щодо фінансування, так і щодо переговорів про вступ, це означатиме, що президент Росії Володимир Путін "наклав вето на це рішення".

Лідери країн Північної Європи підтримали Крістерссона. Прем'єр-міністр Данії Метте Фредеріксен, заявила, що зараз не час "втомлюватися", оскільки конфлікт досяг "критичної точки" з настанням зими.

Швеція і Данія 14 грудня запропонують нову двосторонню підтримку України, після того як Фінляндія взяла на себе зобов'язання подвоїти замовлення боєприпасів як для себе, так і для України до 2030-х років.

"Швеція має власні проблеми з Орбаном, який слідом за Туреччиною не бажає ратифікувати заявку Стокгольма на вступ до НАТО. Деякі скандинавські дипломати занепокоєні тим, що Орбана можуть підбадьорити поступки, які ЄС пропонує йому щодо України, і що він може спробувати отримати більше від НАТО, навіть якщо Туреччина ратифікує членство Швеції в Альянсі", – пише видання.

Переговори щодо вступу України в ЄС

14-15 грудня у Брюсселі пройде історичний саміт ЄС (засідання Європейської ради), в ході якого блок вирішить, чи починати переговори з Україною про членство.

Більшість країн підтримують старт переговорів. Так, президент Литви Гітанас Науседа сподівається, що рішення щодо відкриття переговорів про вступ України до ЄС буде схвалене.

Раніше з такою позицією виступив прем'єр-міністр Іспанії Педро Санчес. Він сподівається на початок переговорів про розширення Євросоюзу до закінчення шестимісячного головування Іспанії в Раді ЄС 31 грудня.

Водночас голова угорського уряду Віктор Орбан перед початком саміту зазначив, що Україна не виконала умови для відкриття переговорів про вступ до Європейського Союзу.

Вас також можуть зацікавити новини: