Ілюстрація REUTERS

Верховна Рада України при прийнятті закону про внесення змін до Податкового кодексу України щодо функціонування електронного кабінету і спрощення роботи фізичних осіб-підприємців (№2524) відхилила низку пропозицій бізнесу.

Про це повідомив голова парламентського комітету з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев у своєму Telegram-каналі.

Читайте також"Всі мають платити податки": Зеленський виступив на підтримку закону про детінізацію АПК

Відео дня

Що хочуть змінити в законі

«Вчора прийняли в цілому 2524. Суперечливі почуття. Абсолютно позитивний для бізнесу закон, за пропозицією опозиції, порідшав на цілий ряд норм», - написав Гетманцев.

Зокрема, депутат зазначив, що було скасовано перехідний період для виробників сумішей і можливість обліку залишків в системі такими суб'єктами. Також залишили збільшений граничний термін для перевірки сплачених податків, пов'язаних з нарахуванням заробітної плати.

«Прибрали уточнення правил застосування «ділової цілі» тільки для ТЦУ (трансфертного ціноутворення - УНІАН) і неконтрольованих операцій. Залишається «ділова мета» для всіх операцій. Прибрали можливість реалізувати залишки рідин для електронних сигарет, примусивши тим самим цілу галузь працювати в чорну. Навіщо? Прибрали уточнення концепції провини платника податків, при якій вина у податкових правовідносинах, не буде мати презумпції наявності вини в інших видах відповідальності», - повідомив голова комітету.

Гетманцев також написав, що в процесі прийняття закону депутати прибрали норму, якою передбачено застосування правил «тонкої капіталізації» лише до процентів за операціями з нерезидентами, а також скасували перенесення термінів по контрольованих іноземним компаніям (КІК).

Що змінилося

«Тепер положення по КІКам набирають чинності з 2021 року. Навіщо? Адже з бізнесом були узгоджені інші терміни», - написав Гетманцев.

Податковий кодекс: які зміни вже були

6 липня 2020 року нардеп від "Слуги народу" Данило Гетманцев подав поправки до законопроекту "Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо удосконалення адміністрування податків, усунення технічних та логічних неузгодженостей у податковому законодавстві", які повністю ігнорують думку бізнесу.

14 липня Верховна Рада України ухвалила закон про внесення змін до Податкового кодексу України щодо функціонування електронного кабінету і спрощення роботи фізичних осіб-підприємців.