Експертиза виявила однакове походження легальних і нелегальних сигарет / фото ылюстративне REUTERS

Сигарети українського виробництва, які продаються на "тіньових" розкладках і не мають акцизних марок, або мають позначки "для продажу в мережі Duty Free", найімовірніше, будуть виготовлені на тому ж обладнанні, що й легальні з акцизними марками. До такого висновку приходять фахівці Київського науково-дослідного інституту судових експертиз, йдеться в матеріалі видання "Апостроф". Журналісти замовили експертизу декількох пар легальних і нелегальний пачок, і виявили, що щонайменше у двох випадках на "тіньовому" ринку могла продаватися продукція "для Duty Free" Винниківської тютюнової фабрики.

"Схема Duty Free" полягає в тому, що компанія виготовляє сигарети формально під контракт з магазинами безмитної торгівлі (працюють на кордонах і в аеропортах), і при цьому за документами сигарети продаються саме в цих магазинах, але в величезних кількостях на одного покупця. Насправді ж збут відбувається на роздрібних "точках" на ринках і вокзалах, а також через мережу Інтернет.

"Одним з "тонких місць" при роботі зі "схемою Duty Free" є виявлення зв’язку між торгівлею нелегальною продукцією і її виробництвом. Зазвичай виробники відхрещуються і від контрабанди, і від нелегальних продажів, називаючи виявлені десятки і сотні пачок сигарет "підробкою" під їхній бренд. Сказати, що компанія не несе відповідальність за сигарети після того, як вони покинули приміщення фабрики - виробник не має права. Адже, за законом, виготовлення товарів для Duty Free відбувається під наявний контракт або на експорт, або на продаж в магазинах", - йдеться в матеріалі.

Відео дня

Оскільки зв’язок між виробником і конкретною пачкою можна виявити за допомогою експертизи, журналісти вирішили піти на експеримент і замовили відповідне порівняння в КНІДСЕ.

"Ми купили кілька пачок сигарет різних брендів в офіційному роздрібному магазині (зі сплатою всіх податків) у столичному Оболонському районі і на "розкладці" (уже без акцизних марок) у Переяславі Київської області та на "блошиному ринку" у Києві. І відправили їх на експертизу. Серед іншого, ми попросили фахівців КНДІСЕ дослідити: чи були пачки з "білого" і "сірого" ринків виготовлені на одному обладнанні? чи відповідають написи і акцизні марки стандартам (тобто чи є пачки "оригінальними", або ж підробками)?", - йдеться в статті.

"Для дослідження ми взяли пачки сигарет Compliment (3 види) та Lifa (1 вид), які зазвичай фігурують в звітах Kantar як найбільш розповсюджені на "тіньовому" ринку, а також пари легальних і нелегальних Lucky Strike та Marlboro. При цьому на пачці Lifa menthol без акцизної марки була позначка ‘For Duty Free Only’. На двох парах пачок Compliment було позначення, що вони виготовлені ТОВ "Винниківська тютюнова фабрика" (з акцизом) і Vynnyky Tobacco Factory (без акцизу). На Lifa була відмітка про Винниківську фабрику лише на "акцизній" версії. Саме сигарети виробництва цієї фабрики є лідером за обсягами продажів на тіньовому ринку, за даними досліджень та матеріалів тимчасової слідчої комісії Верховної ради з вивчення нелегального ринку тютюну і алкоголю", - пише видання.

Висновок, який зробили експерти КНДІСЕ, щодо обладнання, на якому виготовлено продукцію, показав: обидві пачки Lifa (і "легальна", і безакцизна) зійшли з одного конвейєра, а пачки Compliment Red - ймовірно були виготовлені на одному обладнанні (форма, розміри та інші параметри пачок і сигарет ідентичні). У всіх інших парах збігів не знайдено.

"Це підтверджує, що куплена на "тіньовому ринку" пачка сигарет, виготовлена на Винниківській тютюновій фабриці ідентична купленій зі сплатою всіх податків. При цьому "безакцизна" пачка була призначена для продажу в мережі Duty Free. Замість магазину Duty Free такі сигарети відправилися одразу на "тіньову" точку. А значить - щонайменше частина сигарет конкретного виробника продається з порушенням законодавства", - вважають автори.

Видання відзначає, що щороку через "схему Duty Free" продається до 150 млн пачок сигарет. Це половина обсягу нелегального ринку тютюнових виробів, який сягає 20% всіх продажів цієї категорії товарів в Україні.

З 1 жовтня, згідно з ухваленим Радою законом, фактично буде заборонено продаж виготовлених в Україні сигарет у мережах безмитної торгівлі, а також суттєво обмежать продаж в таких пунктах іноземних тютюнових виробів (не більше 2 пачок на добу в одні руки).