Експерт пояснив, як Україні не втрачати мільйони на виробництві спирту / фото УНІАН

Україна і досі втрачає мільйони гривень через підпільний обіг спирту. Щоб унеможливити це, держава має вдосконалити інструмент нагляду за виробниками спирту.

Про це мовиться у дописі економіста Бориса Кушнірука на Facebook.

За його словами, в законі України "Про державне регулювання виробництва і обігу спирту…", який зобов'язав усіх виробників спирту встановити на підприємствах камери, існує регуляторна прогалина. Документ не передбачає існування серверів для зберігання та обробки відеоданих відповідними контролюючими органами.

Відео дня

"У держави немає можливості проконтролювати реальні обсяги виробництва спирту і, як наслідок, щодо цих цифр доводиться вірити виробнику на "чесне слово". Якщо підприємець хоче заплатити менше, у нього це вийде. Тобто всі законодавчі вимоги із впровадження систем відеомоніторингу є марними без створення єдиного ситуаційного центру із доступом до інформації спеціалістів ДФС та БЕБ", – пояснює експерт,

На його думку, вирішити цю ситуацію можна запровадженням на державному рівні ініціативи першого заступника голови Харківської ОВА Олександра Скакуна. Вона передбачає інтеграцію систем спостереження за потужностями заводів у місцеві системи на кшталт "Безпечного міста", до яких має доступ поліція.

"У Мерефі зараз працюють над пілотом такого симбіозу для контролю за роботою Артемівського спиртового заводу. Олександр Скакун пропонує запровадити державне субсидіювання установки таких систем у містах з невеликим бюджетом, адже кошти від несплати акцизу недоотримує саме держава", – пише Кушнірук. 

Економіст переконаний, що такі законодавчі врегулювання допоможуть перемогти "акцизну мафію" і, відповідно, не втрачати державні кошти, так необхідні для перемоги та майбутньої відбудови.