Об'єкт буде продаватися як територія з боргами / скріншот з Facebook

Перший київський машинобудівний завод (завод "Більшовик") буде приватизуватися в якості земельної ділянки площею 35 гектарів з багатомільйонними боргами.

Про це під час онлайн-конференції заявив голова Фонду державного майна Дмитро Сенніченко.

Читайте такожВерховний суд повернув у держвласність завод "Більшовик"

Відео дня

"Це вже, на жаль, не завод, а територія, 35 гектарів з корпусами, які здаються в оренду", - сказав він.

За його словами, деяке обладнання там ще працює, а в процесі приватизації за участю радників проведено огляд всього обладнання, яке задіяне у виробництві і яке не задіяне, але може знадобитися "Укроборонпрому".

"Ми сформували перелік, і все цінне і необхідне буде передано, а об'єкт буде продаватися як територія з боргами 500 млн грн за землю, з податками, із заборгованістю по зарплаті й таке інше", - сказав він.

Завод "Більшовик"

Завод заснований в 1882 році підприємцями-чехами Я.Гретером і І. Криванеком під назвою "Київський чавуноливарний і механічний завод". Випускав чавунну арматуру, болти, гайки, ремонтував машини.

У 1888 році був оформлений як акціонерне товариство "Київський машинобудівний завод Гретера, Криванека і К°", яке у 1890 році приступило до будівництва (на тій же території) нового заводу. Став найбільшим машинобудівним підприємством міста. Виробляв обладнання для цукрових заводів, парові котли, насоси тощо.

У 1896 році на Нижегородському ярмарку заводу присуджено золоту медаль за парову машину.

У 1919 році після націоналізації завод отримав назву "Перший державний Київський машинобудівний завод", згодом отримав назву ПАТ "Науково-виробниче підприємство „Більшовик“.

10 травня 2018 року змінив назву на АТ "Перший київський машинобудівний завод" (АТ "ПКМЗ").

Що цьому передувало

  • Після оголошення в березні 2020 року карантину для протидії поширенню коронавірусу в Україні був припинений процес підготовки до продажу об'єктів великої приватизації.
  • 30 березня Верховна Рада прийняла в другому читанні та в цілому законопроект про розблокування великої приватизації в Україні.
  • 23 грудня 2020 року Кабінет Міністрів затвердив проект закону, яким скасовується заборона на проведення аукціонів з продажу об'єктів великої приватизації під час карантину.
  • Державний бюджет на 2021 рік передбачає залучення 12 млрд грн від приватизації, причому левову частку повинні скласти надходження від великої приватизації.
  • 4 лютого 2021 року Верховна Рада підтримала поданий урядом законопроект про розблокування великої приватизації в Україні.
  • 25 лютого 2021 року Верховний суд повернув у державну власність Київський завод " Більшовик".
  • Перші аукціони з продажу об'єктів великої приватизації в Україні повинні пройти цього літа, про що заявив прем'єр-міністр Денис Шмигаль.
  • За його інформацією, серед пріоритетних об'єктів: "Об'єднана гірничо-хімічна компанія", "Президент Готель" та перший київський машинобудівний завод "Більшовик".