Необходимо менять законы относительно объектов, запрещенных к приватизации, считает Шлапак

Виконання плану надходжень від приватизації в обсягу 19,4 млрд грн можливе, але для цього доведеться вносити зміни до законодавства щодо об'єктів, заборонених до приватизації.

Про це повідомив міністр фінансів України Олександр Шлапак під час круглого столу в Києві.

«Складно зараз говорити про приватизацію, оскільки для одержання результатів приватизаційний процес має бути запущений вже зараз. 19,4 млрд грн можна зібрати, я переконаний, але для цього, напевно, доведеться вносити зміни до законодавства щодо об'єктів, заборонених до приватизації», - сказав Шлапак.

Відео дня

Читайте такожДепутати пропонують підпорядкувати Фонд держмайна парламенту

Перш за все, наголосив міністр, необхідно відмовитися від практики приватизації минулих років, коли покупець був відомий наперед, потрібні відкриті конкурси.

«Я дуже сподіваюся, що після ухвалення бюджету і після того, як нам вдасться домовитися з нашими кредиторами, можна буде пропонувати якісь серйозні об'єкти для продажу», - сказав він.

Міністр нагадав, що уряд доручив всім виконавчим органам влади, зокрема й Мінфіну, оцінити наявні оздоровчі установи і передати їх на реалізацію до Фонду держмайна.

«Продаж проводитиметься за процедурами фонду. Всі суми дуже орієнтовні, оскільки оцінювання ніхто не проводив. Наприклад, у міністерства є два будинки відпочинку. Ми їх зараз опишемо і всі документи передамо до фонду, фахівці якого оцінять, скільки це може коштувати і яким чином це можна продати», - пояснив Шлапак.

Міністр зазначив, що перш за все продаж таких об'єктів позбавить держбюджет від витрат на їх утримання, а також така реалізація дозволить залучити кошти до держбюджету.

Як повідомляв УНІАН, Закон «Про Державний бюджет України на 2014 рік» встановлює доходи держбюджету на рівні 395,304 млрд грн, витрати - 462,212 млрд грн, граничний дефіцит - 71,564 млрд грн, або 4,3% ВВП. Граничний рівень держборгу на 2014 рік встановлено на рівні 585,484 млрд грн, або 35% ВВП, обсяг держгарантій, що надаються - 50 млрд грн, доходи від приватизації заплановано на рівні 19,4 млрд грн.

Як заявив прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк, показники держбюджету не є реалістичними й уряд найближчим часом має намір провести секвестр держбюджету, скоротивши його дефіцит у два рази.