фото Київстар

Один з найбільших українських операторів мобільного зв'язку «Київстар» готовий розглянути пропозицію Національної комісії, що здійснює держрегулювання у сфері зв'язку та інформатизації (НКРЗІ), про повернення державі «надлишку» частот в діапазоні 900 МГц за певну компенсацію.

Про це УНІАН повідомив у коментарі президент Київстар Олександр Комаров.

«Київстар розуміє важливість скорочення цифрового розриву в Україні. Ми не раз пропонували варіанти обміну частотами діапазону 900 МГц, адже такий обмін призведе до збільшення доступного обсягу спектру. Ми готові розглядати можливість часткового повернення частот державі на певних умовах... Нам важливо розуміти бачення регулятора щодо компенсації для «Київстар», а також покрокового алгоритму реорганізації 900-х частот і їх рефармінгу», - йдеться в повідомленні.

Відео дня

У прес-службі Київстар уточнили, що тільки в 2018 році компанія заплатила понад 1 млрд грн за оренду радіочастотного ресурсу.

«Компанія набувала радіочастоти на законних підставах, за ринковою вартістю, шляхом ефективних злиттів і поглинань, дотримуючись всіх законодавчих процедур», - додали в прес-службі.

У компанії повідомили, що після обміну частотами наступним кроком має стати запровадження на телеком-ринку України принципу технологічної нейтральності, який передбачає можливість застосування операторами у певній смузі радіочастот тих чи інших технологій без отримання додаткових дозволів з боку регулятора. Це дасть можливість усім телеком-компаніям розвивати будь-які послуги зв'язку на вже наявних частотах.

У вівторок, 2 липня, НКРЗІ запропонувала операторам «Київстар» та «Інтертелеком» в найближчий місяць подати заяви про зменшення їхніх частот у діапазоні 800-900МГц. За даними регулятора, обмін цими частотами дозволить поширити зв'язок 4G на всій території України. Інші оператори, які мають частоти в цих діапазонах, повинні протягом місяця подати до НКРЗІ заяви про дострокове впровадження у цій смузі зв'язку четвертого покоління.

Регулятор додав, що кількість частот, яке отримає кожен з операторів, буде залежати від кількості абонентів, задіяного ними номерного ресурсу, а також процентного співвідношення радіочастотного ресурсу в діапазоні 900 МГц, яким користуються телеком-оператори в країнах Європи.

Як повідомляв УНІАН, за словами керівника сектору «ІТ й Телеком» Офісу ефективного регулювання Олександра Кубракова, використання низькочастотного діапазону зв'язку (800-900 МГц) дозволило б поширити 4G-зв'язок на всій території України за півтора року.

У 2018 році оператор «Київстар» інвестував у будівництво мережі 4G зв'язку 3,1 млрд грн і сплатив за ліцензії на частоти 4,03 млрд грн.