Ілюстрація REUTERS

Прем'єр-міністр Володимир Гройсман і міністр фінансів Оксана Маркарова офіційно запустили державний Фонд стартапів, на фінансування якого з державного бюджету виділяється 390 мільйонів гривень.

Читайте такожUSAID відкриває в Україні бізнес-інкубатори для підтримки технологічних стартапів

Прем'єр у своїй вступній промові зазначив, що відтепер Україна за прикладом передових країн отримала реальний інструмент підтримки вітчизняних інноваційних стартапів.

Відео дня

"Наше спілкування з бізнесом, з IT-сектором призвело до думки, що нам потрібно створювати такий фонд, нам потрібно створювати публічні механізми, які допоможуть підтримувати українські стартапи, впроваджувати їх, допомагати фінансувати... Я вважаю, що наглядова рада і сам фонд, і підходи до її формування є досить прогресивними. Ми наповнили його ресурсом. Це 400 мільйонів реальних грошей, які будуть спрямовані на підтримку таких стартапів", - сказав він.

Також Гройсман зазначив, що фінансування з фонду передбачає виділення від 25 до 75 тисяч доларів на один проект, термін реалізації якого становить до двох років.

"Я думаю, що старт цього року має привести до того, щоб кратно збільшувати фінансування цього фонду: сьогодні це 400 мільйонів, я думаю, що в майбутньому це може бути 4 мільярди, але до цього потрібно йти", - додав прем'єр.

У свою чергу, Оксана Маркарова підписала указ про призначення наглядової ради фонду, який тепер буде повністю керувати всіма процесами.

До складу наглядової ради увійшло сім осіб: Олена Кошарна (Horizon Capital), Леся Севрук (ECG), Вікторія Тігіпко (TA Ventures), Чарльз Вайтхед (Cornel Tech), заступник міністра фінансів Юрій Гелетій, Олександр Риженко (Державне агентство з електронного урядування e-gov), Дмитро Шимків (Darnitsa).

"Сьогодні ми призначаємо рада, і фактично сьогодні фонд "відчалює" з державних рук, з Міністерства фінансів, з уряду, і далі всі рішення у фонді прийматиме наглядова рада", - сказала Маркарова.

Також фонд матиме конкурсну комісію з семи представників експертного середовища та експертну раду у складі десяти осіб, які є вузькими спеціалістами.

Ілюстрація REUTERS

Голова Мінфіну зазначила, що на першому етапі роботи фонду передбачається грантове фінансування проектів, а згодом, на другому етапі, передбачається кредитне фінансування успішних стартапів на пільгових умовах.

За її словами, фонд фінансуватиме в основному ті проекти, які з високою ймовірністю можуть стати комерційно успішними.

"Найголовніше – всі проекти будуть відбиратися за критеріями "інноваційність", "комерціалізація", "команда і фінанси", "стійкість". Це не про науку – у нас є інші інструменти, якими ми, як уряд, розвиваємо освіту, науку, там є свої фонди. Це дуже прикладні речі, які можуть бути комерційно успішними та маємо стати такими за 24 місяці після того, як надано грантове фінансування від нас", - сказала вона.

Маркарова зазначила, що після формування всіх органів фонду, завданням для Мінфіну бачить пошук джерел для співфінансування діяльності структури.

"Ми зараз дуже активно проводимо бесіди з багатьма донорами, інвесторами, щоб вони приєднувалися до фонду. Ця структура для них зрозуміла, саме при консультаціях з ними саме така структура і була обрана, щоб вони могли та донорські кошти отримувати, і збільшувати фонд, і давати пільгове кредитування, яке успішні проекти, що пройшли перший етап, зможуть також отримувати", - сказала вона.

Як повідомляв УНІАН, у листопаді минулого року Кабінет міністрів ухвалив рішення про створення Фонду розвитку інновацій. Раніше прем'єр Гройсман заявляв, що уряд виділить у 2019 році 300-350 мільйонів гривень на інновації через фонд.