Сбербанк планує закупівлю серверів і систем зберігання даних / фото УНІАН, В'ячеслав Ратинський

"Сбербанк", який може потрапити під технологічні санкції США у разі нової агресії Росії проти України, моделював відключення систем від підтримки постачальників іноземного софту й електроніки.

Про це пише пропагандистський КоммерсантЪ з посиланням на джерела в уряді.

В уряді РФ занепокоєні повідомленнями у ЗМІ щодо можливої заборони американським компаніям постачати Росії мікроелектроніку, інформує видання. 

Відео дня

Йдеться про загрозу відключення російських банків від таких постачальників, як Microsoft, Nvidia, VMware, SAP, Oracle та Intel.

Читайте такожНа руці, але не в безпеці: як хакери атакують смарт-годинники

Один зі співрозмовників видання додав, що Сбербанк планує закупівлю серверів і систем зберігання даних.

За словами одного з представників влади, РФ зараз пропрацьовує можливі сценарії на випадок як обмежень поставок в РФ мікроелектроніки, так і відключення підприємств, які працюють з іноземним програмним забезпеченням, від його підтримки.

У Мінцифри Росії назвали таку підготовку "стандартною практикою", оскільки "будь-який великий бізнес аналізує стійкість IT-структури і оцінює можливі ризики".

Один з найпотужніших суперкомп’ютерів Росії Christofari працює на обладнанні американської Nvidia. За даними ЗМІ, Nvidia можуть замінити у разі потреби на вітчизняний "Модуль".

У самому Сбербанку, а також інших великих російських банках, в тому числі ВТБ, Газпромбанк, Промсвязьбанк та Альфа-банк, на питання про проведення подібних навчань не відповіли.

Що передувало

19 січня Reuters повідомляло про те, що Вашингтон попередив виробників мікросхем підготуватися до можливої заборони поставок в РФ мікроелектроніки у разі вторгнення Росії в Україну.

25 січня в американській пресі уточнювали, що майбутні санкції США проти Росії будуть безпрецедентними за охопленням й наслідками. Йдеться про застосування щодо РФ нової доктрини – правила прямого продукту іноземного виробництва.

Серед інших варіантів нових обмежень - істотне обмеження російського сировинного експорту: перекриття російських торгових шляхів по всьому світу, блокування поставок сировини з РФ і різке скорочення персоналу російських посольств на Заході.

Очікуваний економічний збиток Росії від цих санкцій складе 50 млрд доларів, уточнювали у пресі.

Вас також можуть зацікавити новини: