Великі компанії побоюються, що заборона WeChat вдарить по ним / Ілюстрація REUTERS

Понад десятка великих транснаціональних компаній США висловили стурбованість указом "Про боротьбу з загрозою WeChat", який раніше підписав президент США Дональд Трамп.

Про це пише The Wall Street Journal.

Читайте такожЗМІ дізналіся, коли можна буде Побачити та купити iPhone 12

Відео дня

Компанії, які висловили своє занепокоєння

За інформацією видання свою позицію Білому дому під час телефонної розмови висловили Apple, Ford, Walmart, Walt Disney, Procter & Gamble, Intel, MetLife, Goldman Sachs Group, Morgan Stanley, United Parcel Service, Merck & Co і Cargill.

Що не так з указом Трампа

Підписаний 7 серпня Дональдом Трампом указ забороняє жителям і компаніям з США «вести справи» з сервісом TikTok і месенджером WeСhat. Зазначені додатки належать китайським холдингам ByteDance і Tencent.

Як указ вдарить по Apple

За даними видання, найбільше від заборони може постраждати Apple. На думку аналітиків, якщо указ набуде чинності в нинішньому вигляді, світові продажі iPhone обваляться на 30%.

Зокрема, йдеться про заборону на покупку реклами в додатках і можливе видалення сервісів з магазинів додатків американських компаній. Заборона набуває чинності через 45 днів після підписання - 20 серпня.

Кого торкнеться заборона

За даними джерел видання, в ході дзвінка компанії в тому числі хотіли дізнатися подробиці указу Трампа, який забороняє «будь-які операції, пов'язані з WeChat».

У той час як в китайському Tencent вважають, що заборона стосується тільки міжнародної версії додатка, американські компанії побоюються, що влада може повністю заборонити їм співпрацю з WeChat - заборонити розміщувати рекламу на китайському ринку і приймати платежі через додаток.

Що таке WeChat

Додаток для обміну повідомленнями WeChat, що належить китайській інтернет-компанії Tencent, має понад мільярд користувачів по всьому світу.

Хронологія подій

  • 13 серпня стало відомо про те, що індійський TikTok можуть продати за $ 3 мільярди. Китайська ByteDance запропонувала великому індійському холдингу Reliance Industries Limited врятувати бізнес TikTok.
  • 10 серпня 2020 року в ЦРУ заявили, що мережа TikTok не передавала дані своїх користувачів Китаю.
  • 2 серпня 2020 року американська компанія Microsoft припинила переговори про покупку китайської соціальної мережі TikTok.
  • 31 липня видання New York Times повідомило, що американський технологічний гігант Microsoft веде переговори про придбання TikTok.
  • Того ж дня президент США Дональд Трамп заявив, що його адміністрація розглядає можливість заборони китайської соцмережі TikTok. Зазначалося, що китайська компанія представляє загрозу національній безпеці США.
  • Американські законодавці висловлювали побоювання з приводу того, що TikTok обробляє дані користувачів. Зокрема, їх турбували китайські закони, які зобов'язують місцеві компанії співпрацювати з розвідувальними службами КНР.
  • 17 липня 2020 року з'явилася інформація про те, що компанія Facebook може запустити свій аналог TikTok в США і ще 50 країнах.
  • Того ж дня, 17 липня 2020 року, стало відомо про те, що США можуть внести до "чорного списку" материнську компанію TikTok. На початку липня 2020 року державний секретар США Майк Помпео попередив про можливість заборони TikTok і ще цілого ряду китайських програм.
  • 11 липня 2020 американський технологічний гігант Amazon попросив своїх співробітників видалити з усіх пристроїв китайський додаток TikTok.