4G є і на перегонах між станціями / Фото УНІАН

Мобільні оператори "Київстар", "Vodafone Україна" і "lifecell" запустили 4G ще на шести станціях столичного метрополітену.

Про це йдеться в спільному прес-релізі операторів.

Читайте також4G зв'язок відсьогодні ще у 344 населених пунктах За даними операторів, з моменту запуску 4G на перших станціях київського метро, разом абоненти використовували понад 50 терабайт мобільного інтернету. Відзначається, що цього обсягу трафіку вистачить на 7 років безперервного перегляду відео в HD-якості.

Відео дня

На яких станціях з'явився 4G

Мобільний зв'язок четвертного покоління з'явилася на станціях:

  • Університет;
  • Театральна;
  • Контрактова площа;
  • Поштова площа;
  • Майдан Незалежності;
  • Золоті ворота.

Також 4G присутній в тунелях між цими станціями. Всього мобільний інтернет доступний на 15 станціях підземки.

На черзі ще 7 станцій столичного метро

До кінця серпня мобільні оператори Київстар, Vodafone Україна і lifecell спільно з компанією Huawei планують запустити 4G ще на 7 станціях: Хрещатик, Площа Льва Толстого, Олімпійська, Палац Україна і Палац спорту, Кловська і Печерська.

Що таке 4G

Як повідомляє Wikipedia, 4G (англ. 4th Generation) - це стандарт четвертого покоління мобільного радіозв'язку. 4G відрізняється швидкістю передачі даних, яка перевищує показники 3G у 200-500 разів, мережі четвертого покоління не використовують канал для передачі голосу, а працюють тільки з цифровими даними, телефонія переходить у формат VoIP, очікується, що в майбутньому це може призвести до відмирання класичних каналів зв'язку на користь чистої інтернет-телефонії.

Хронологія появи 4G в столичній підземці

  • 12 березня 2020 року Київрада ухвалила рішення щодо запуску 4G на всіх станціях метро. Депутати встановили плату за доступ телеком-операторів і інших суб'єктів діяльності до елементів інфраструктури об'єктів будівництва, транспорту, енергетики, кабельної каналізації електрозв'язку, будинкової розподільчої мережі комунальної власності Києва.
  • 5 березня 2020 року оператори "Київстар", Vodafone Україна і Lifecell запустили 4G-зв'язок на станції київського метро «Академмістечко»
  • 21 лютого 2020 року Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сфері зв'язку та інформатизації (НКРЗІ) прийняла рішення надати трьом найбільшим мобільним операторам України «Київстар», Vodafone і lifecell дозвіл на дострокове впровадження технології четвертого покоління мобільного зв'язку 4G в діапазоні низьких частот, що дозволило істотно поліпшити покриття території нашої країни швидкісний зв'язком.
  • У липні 2019 року оператори в рамках тендеру обрали компанію Huawei в якості постачальника рішення для будівництва загальної 4G мережі в столичному метрополітені. Технічне рішення від Huawei дозволяє використовувати одну базову станцію відразу всім трьох операторам. Зараз для розгортання 4G на станції метро «Академмістечко» «Київстар», «Vodafone України» і lifecell використовували частоти в діапазоні 1800 МГц: смуги шириною 20 МГц, 20 МГц і 15 МГц відповідно до ліцензій на 4G кожного з операторів. В майбутньому також мають намір задіяти діапазон 2600 МГц, що дозволить забезпечити ще кращу якість і швидкість мобільного інтернету.