У Китаї посилаються на зростаючі ризики для безпеки / Ілюстрація REUTERS

Китай запускає власну ініціативу з встановлення глобальних стандартів безпеки даних, намагаючись таким чином протидіяти спробам США переконати інші країни захистити свої мережі від китайських технологій.

Про це повідомляє Wall Street Journal.

Читайте такожКитай може ускладнити продажу TikTok американській компанії

Відео дня

Про запуск Глобальної ініціативи з безпеки даних міністр закордонних справ Китаю Ван І оголосив у вівторок, 8 вересня на семінарі по глобальному цифровому управлінню в Пекіні.

Зростаючі ризики

Міністр послався на зростаючі ризики для безпеки даних і те, що він охарактеризував як спроби політизувати питання безпеки та очорнити конкуруючі країни з питань технологій.

За словами Вана, «важливо розробити набір міжнародних правил безпеки даних, які відображали б волю і поважали інтереси всіх країн».

В рамках своєї нової «Глобальної ініціативи з безпеки даних» Китай закликає всі країни забезпечувати безпеку даних «комплексним, об'єктивним і заснованим на фактах чином» і підтримувати відкритий, безпечний і стабільний ланцюжок поставок інформаційних і комунікаційних технологій і послуг.

Ініціатива Пекіна на тлі проблем з Вашингтоном

Як пише видання, ініціатива Пекіна виникла на тлі загострення напруженості у відносинах з Вашінгтоном. Вона з'явилася приблизно через місяць після того, як держсекретар США Майк Помпео оголосив про програму Clean Network, яка виключить китайські телекомунікаційні компанії, додатки, хмарних провайдерів і підводні кабелі з інтернет-інфраструктури, що використовується США та іншими країнами.

Попри те, що в китайській ініціативі не згадуються США, китайський міністр чітко дав зрозуміти, що цей крок є відповіддю на зусилля Білого дому, зазначає видання.

Економічні проблеми

8 вересня 2020 року Президент США Дональд Трамп заявив, що має намір обмежити економічні відносини США з Китаєм. Таку заяву він зробив на прес-конференції в Білому домі.