Для продажу бізнесу TikTok в США може знадобитися дозвіл Пекіна / Ілюстрація REUTERS

Міністерство торгівлі Китаю заборонило вільний експорт ряду технологій.

Про це повідомляє Reuters.

Читайте такожАмериканська торгова мережа об'єдналася з Microsoft для покупки TikTok

Відео дня

Дозвіл Пекіна

Як пише видання, заборона на вільний експорт ряду технологій означає, що для продажу бізнесу TikTok в США і ще ряді країн американської компанії, китайської ByteDance може знадобитися дозвіл Пекіна.

Зазначається, що це може ускладнити примусовий і політично вмотивований продаж активів.

"Якщо ByteDance планує експортувати пов'язані технології, вона має пройти процедуру ліцензування", зазначив професор міжнародної торгівлі університету міжнародного бізнесу та економіки в Пекіні Цуй Фань в інтерв'ю китайському інформаційному агентству "Сіньхуа".

Оновлений список технологій

Китай вперше за 12 років переглянув список технологій, заборонених або обмежених до експорту. До оновленого списку потрапили 23 позиції, в тому числі технології інтерактивного інтерфейсу штучного інтелекту і сервіси передачі особистої інформації на основі аналізу даних.

Реакція ByteDance

Отримання попереднього дозволу на експорт технології може зайняти у TikTok до 30 днів. У материнській компанії сервісу ByteDance заявили, що вивчають нові правила і «будуть дотримуватися закону».

Вважається, що таємною зброєю TikTok є його система рекомендацій, яка утримує користувачів в додатку, зазначає агентство.

При цьому, зарубіжні розробки ByteDance спиралися на китайську технологію, яка забезпечує основний алгоритм. На думку експертів, ByteDance можливо, буде потрібно передати програмні коди або права на використання новому власнику TikTok з Китаю за кордон.

Ситуація в TikTok

  • 28 серпня 2020 року американська торговельна мережа об'єдналася з Microsoft для покупки TikTok.
  • 27 серпня 2020 року генеральний директор компанії TikTok Кевін Майєр заявив про те, що йде у відставку на тлі значного політичного тиску на популярну соцмережу з боку Білого дому.
  • 8 серпня 2020 року стало відомо, що американська компанія готова купити TikTok в чотирьох країнах.
  • 13 серпня 2020 року з'явилася інформація про те, що індійський TikTok можуть продати за $3 мільярди.
  • 10 серпня 2020 року в ЦРУ заявили, що мережа TikTok не передавала дані своїх користувачів Китаю.
  • 2 серпня 2020 року американська компанія Microsoft припинила переговори щодо покупки китайської соціальної мережі TikTok.
  • 31 липня видання New York Times повідомило, що американський технологічний гігант Microsoft веде переговори про придбання TikTok. Того ж дня президент США Дональд Трамп заявив, що його адміністрація розглядає можливість заборони китайської соцмережі TikTok. Зазначалося, що китайська компанія представляє загрозу національній безпеці США.
  • Американські законодавці висловлювали побоювання з приводу того, що TikTok обробляє дані користувачів. Зокрема, їх турбували китайські закони, що зобов'язують місцеві компанії співпрацювати з розвідувальними службами КНР.
  • 11 липня 2020 року американський технологічний гігант Amazon попросив своїх співробітників видалити з усіх пристроїв китайський додаток TikTok.
  • 17 липня 2020 року з'явилася інформація про те, що компанія Facebook може запустити свій аналог TikTok в США і ще 50 країнах.
  • Того ж дня, 17 липня 2020 року стало відомо про те, що США можуть внести до "чорного списку" материнську компанію TikTok.
  • На початку липня 2020 року Державний секретар США Майк Помпео попередив про можливість заборони TikTok і ще цілого ряду китайських програм.