Ілюстрація REUTERS

Європейська лоукост-авіакомпанія Norwegian Air вимагає компенсації від компанії Boeing у зв'язку з припиненням експлуатації літаків 737 Max.

Читайте такожBoeing рекомендував призупинити польоти всіх літаків 737 MAX

Як передає CNN, Norwegian стала першою авіакомпанією, яка публічно заявила, що вимагатиме, щоб Boeing заплатив за втрачений час польоту.

Відео дня

Очікується, що інші авіакомпанії наслідуватимуть їх приклад.

Зазначається, що у флоті авіакомпанії " Norwegian Air налічується вісімнадцять літаків Boeing 737 Max 8, які використовуються в основному для трансатлантичних рейсів між Європою і східним узбережжям США. При цьому авіакомпанія замовила більш 100 таких літаків.

"Абсолютно очевидно, що ми не візьмемо на себе витрати, пов'язані з новим літаком, який ми маємо тимчасово поставити на парковку. Ми відправимо цей рахунок тим, хто виробляє цей літак", - зазначив генеральний директор Norwegian Air Бйорн Кьос у зверненні до клієнтів.

Також Кьос приніс вибачення клієнтам, що постраждали від припинення експлуатації літаків, і сказав, що про пасажирів подбають шляхом об'єднання рейсів, перерозподілу літаків і перебронювання клієнтів в інших авіакомпаніях.

За його словами, Norwegian Air втратила лише 1% місць через припинення експлуатації, і він сподівається, що літаки скоро повернуться в повітря.

Ілюстрація REUTERS

Також наголошується, що Boeing вже має досвід з виплатою збитку авіакомпаніям. Так, у 2013 році Boeing виплатив компенсацію авіакомпаніям, які постраждали внаслідок приземлення у 2013 році літаків 787 Dreamliner після того, як загорілися батареї деяких літаків.

Тримісячна зупинка експлуатації цих літаків була в усьому світі, але це сталося, коли лише 50 з цих літаків були в експлуатації.

На даний момент в експлуатації перебували понад 350 літаків 737 Max різних конфігурацій, які вже доставлені авіакомпаніям по всьому світу.

Як повідомляв УНІАН, 10 березня літак Boeing 737 Max 8 авіакомпанії Ethiopian Airlines, що виконував рейс з Аддіс-Абеби в Найробі, зазнав аварії в 60 км на схід від столиці Ефіопії. Авіакатастрофа забрала життя 157 осіб, серед яких були громадяни 35 країн.

Ця катастрофа стала другим катастрофою літака цього типу за півроку - в кінці жовтня 2017 року Boeing 737 Max 8 індонезійської компанії Lion Air впав до Яванського моря незабаром після вильоту з аеропорту Джакарти. Загинули всі 189 осіб на борту.

Одразу після катастрофи в Ефіопії багато країн призупинили польоти Boeing 737 Max 8. Зокрема, заборона над польотами над Європою ввело Агентство з авіаційної безпеки Євросоюзу (EASA).

Державна авіаційна служба України 13 березня прийняла рішення заборонити польоти на літаках Boeing 737-8 Max або Boeing 737-9 Max в межах, або над територією України. До вчорашнього дня США залишалися однією з останніх країн, які вирішили продовжити експлуатацію літаків Boeing 737 Max 8.

Однак увечері 13 березня президент США Дональд Трамп розпорядився негайно призупинити польоти літаків Boeing 737 Max Max 8 і 9.